avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Conditiile cerute pentru trecerea frontierei cu un ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Conditiile cerute pentru trecerea frontierei cu un minor in grup

In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
o acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
o statul (statele de destinatie);
o perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
o datele de identitate ale insotitorului respectiv;
o extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
o documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 07:57, 4 Iulie 2012
azi am fost la frontiera si am intrebat ca pe baza declaratiei postata pe situl frontierei romane se poate trece frontiera cu un grup de minori care detin carte de identitate, si mi-a raspuns ca doar cu declaratie notariala este posibil. In lege nu am gasit termenul de declaratie notariala.
Ce este realitatea?
Ca declaratia trebuie autentificata, adica data in fatza notarului.

Art. 30 din Legea 248/2005 actualizata precizeaza:
(7) Declaratiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) trebuie redactate in doua exemplare si trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei [...]

www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
si nu extista o modalitate mai simpla ca sa poate calatori cu un grup de 25 de copii si sa nu deplaseze 50 de persoane (parinti) la notar. E foarte incomod. In alte state din europa lucrurile acestea merg mult mai simplu. Pe baza unui tabel vizat de insotitor. Stiu ca am intalnit cu un grup de copii din Ungaria care au trecut frontiera fara aceste procedeuri complicate (dupa mine). Am crezut ca in UE regurile sunt la fel.


Pentru cine e incomod? Parintii fiecarui copil fac un drum la notariat iar insotitorul pastreaza declaratiile la dumnealui.
Banuiesc ca stiti, daca dvs. sunteti insotitorul, ca aveti nevoie si de un extras de cazier judiciar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor de 14 ani pleaca neinsotit in ue omisomis omisomis Care este procedura pe care trebuie sa o indeplinesc astfel incat copilul meu, minor 14 ani impliniti (pasaport individual valabil), sa poata pleca pentru o ... (vezi toată discuția)
Plecare minor din anglia pentru o săptămână mihaipop123 mihaipop123 Buna ma numesc Mihai si am 15 ani si as dori sa merg acasa in Romania pentru o saptamana singur si as dori sa stiu daca se poate si daca da de ce documente am ... (vezi toată discuția)
Cum sa pot iesi din tara? popescu andreea popescu andreea buna, am 16 ani si in vara aceasta am posibilitatea de a pleca in germania la unchii mei. din pacate,trebuie sa plec fara parintii mei.ce acte imi sunt ... (vezi toată discuția)