Certificatul medical il veti depune in original la angajatorul unde ati declarat functia de baza.
La ceilalti angajatori veti depune o copie a acestuia, urmand ca plata sa o primiti de la fiecare angajator in parte.
Fiind o situatie poate mai rar intalnita in practica, am constatat ca institutia abilitata sa clarifice o astfel de situatie respectiv CAAS, prin intermediul unui inspector contactat telefonic mi-a oferit urmatoarele raspunsuri :
1. Salariatul nu beneficiaza de C.M. la cim cu timp partial intrucat, el a obtinut doar o indemnizatie de c.i.c. :( , desi art.33 mentionat mai sus spune altceva)
2. Angajatorul la care salariatul desfasoara activitatea cu timp partial sa ia ca baza de calcul veniturile realizate in ultimile 6 luni anterior acordarii indemnizatiei de crestere copil, adica venituri realizate in dec.2009-mai 2010 #-o.... ceea ce mi se pare absurd, conform oug 158, care precizeaza clar stabilirea bazei de calcul...
3. Angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea cu timp partial poate ca inregistreze aceste concedii medicale, dar ii poate fi refuzata plata de catre CASS, sau poate chiar sa ii fie platit si la un eventual control sa trebuiasca sa restituie banii inapoi.
4.Ultimul raspuns m-a uluit, acesta suna asa : Daca aveti dvs solutii la acest caz procedati ca atare. Deci....eu ce sa inteleg ??
Inteleg doar ca legile sunt incomplete, nu s-au luat in calcul toate situatiile posibile care pot apare la un moment dat, generand astfel de intrebari la care nu stim raspunsul corect. Daca dintre colegii de forum a mai avut cineva o astfel de situatie ii sunt recunoscatoare pentru informatii.
1. Legislatia prevede si aceasta situatie dar functionarul care v-a dat raspunsul nu cunoaste prevederile legale.
2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.
3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
4. Asadar toti angajatorii trebuie sa va plateasca indemnizatie pentru concediu medical.
Daca lucrati prin cumul de functii pe baza mai multor contracte de munca,inseamna ca sunteti asigurata pt. concedii si indemnizatii de boala ,prin efectul legii,la fiecare dintre angajatorii cu care ati incheiat cim,indiferent de tipul contractului,norma intreaga,cim cu timp partial.Din moment ce sunteti asigurata in acest mod,puteti beneficia si de indemnizatia corespunzatoare de cm de la fiecare dintre acesti angajatori!
Atentie,sigur aveti incheiate cimuri si nu contracte civile ?Doar daca ati avea contracte civile cm nu s-ar plati decat de angajatorul cu care aveti cim,pt. ca pt. c.civile asigurarea pt. concedii si indemnzatii e facultativa .
Raspuns Doamnei consultant @ondino.
Cu multumiri pentru raspuns si timpul acordat fac urmatoarea precizare: Lucrez pentru acesti angajatori (5 la numar) in baza contractelor individuale de munca, unul cu norma intreaga, celelalte cu timp partial. Problema apare la stabilirea bazei de calcul in vederea calcularii acestor concedii medicale, eu in ultimile 6 luni fiind in c.i.c., am primit indemnizatie pentru crestere copil...astfel conform oug 158 ar trebui ca pornind de la media veniturilor pe ultimile 6 luni sa se calculeze indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca-concediu medical.
Dar Casei de sanatate nu i se pare corect ( dar nu poate motiva concret printr-un articol de lege) ca salariata in astfel de situatie, sa primeasca concediu medical inclusiv de la angajatorii cu timp partial intrucat asta ar insemna aceeasi baza de calcul si implict prea multi bani zic ei ???!!!
Spre deosebire de situatia cand s-ar calcula un c.m. la un angajator cu timp partial in functie de veniturile obtinute ( salariul de la acel angajator) in ultimile 6 luni, asa cum s-au calculat de fapt concediile de sarcina si lauzie anterioare intrarii in cic, acum atat la angajatorul cu norma intreaga cat si la cei cu timp partial eu am aceeasi baza de calcul (6 luni x indemnizatia) de aici rezulta ca toti angajatorii indiferent de tipul c.i.m. vor plati aceeasi suma pentru concediu medical...acest lucru nu-l accepta casa de sanatate , spun ca nu este logic sa primesc 5 indemnizatii de concediu medical cu aceeasi suma, desi ...conform oug 158 asa stau lucrurile si nu vad cum altfel se poate stabili baza de calcul in aceasta speta.
Astept cu interes parerea dvs.