1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.
3. - Eu zic sa faceti o cerere catre Agentia de Somaj, sa spuneti ca sotul are concediul de odihna planificat in aceasta perioada (atasati si copii dupa biletele de avion si dupa contractul cu Agentia de Turism).
- Mai spuneti ca sotia nu refuza si ca este de acord sa urmeze cursurile respective dar va absenta motivat numai perioada de CO petrecuta impreuna cu sotul.
- Cred ca veti putea gasi intelegere la conducerea Agentiei de Somaj.
- Nici macar Agetia de Somaj nu poate sa interzica sotiei sa efectueze concediul de odihna alaturi de sot.
Art. 37. - (1) din Norme de aplicare a legii 76/2002:
Persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, prevazute la art. 66 alin. (1) din lege, care urmeaza programele de formare profesionala, au urmatoarele obligatii:
a) sa participe la toate activitatile cuprinse in programul de formare profesionala, sa indeplineasca toate cerintele prevazute de acesta si sa se prezinte la examenul de absolvire sau la reexaminare;
b) sa restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionala prevazute la art. 661 alin. (2) si (3) din lege, daca nu se prezinta la primul examen de absolvire sau la reexaminare, cu exceptia cazului in care neprezentarea se datoreaza unor motive neimputabile persoanei;
c) sa restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionala prevazute la art. 661 alin. (2) si (3) din lege, daca, dupa absolvire, refuza nejustificat incadrarea in munca oferita de agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti.
(2) Obligatia prevazuta la alin. (1) lit. a) si b) revine si persoanelor prevazute la art. 66 alin. (2) din lege.
(3) Se considera motive neimputabile persoanei, in sensul alin. (1) lit. b), urmatoarele situatii:
a) nasterea unui copil;
b) casatorie;
c) îmbolnavire
d) decesul sotului, sotiei sau rudelor pana la gradul al doilea inclusiv;
e) indeplinirea obligatiilor militare;
f) forta majora.
(4) Situatiile prevazute la alin. (3) se probeaza cu acte justificative, in termen de 30 de zile de la data primului examen de absolvire sau de la data reexaminarii.
(5) Persoanele prevăzute la art. 66 alin. (1) si (2) din lege, care urmeaza programe de formare profesionala finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, se pot retrage de la aceste programe, fara a suporta cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionala, pentru a se incadra in munca, pentru a incepe o activitate economica in conditiile legii sau in cazul in care starea sanatatii nu le permite continuarea programului, daca dovedesc ca se afla in una dintre aceste situatii cu actul privind incadrarea in munca, autorizatia de functionare sau certificatul de inmatriculare, respectiv cu acte medicale.
(6) Daca numarul absentelor nemotivate depaseste 10% din totalul orelor prevazute in programa de pregatire, cursantul va fi exmatriculat, fara a mai avea dreptul de a urma un curs gratuit, fiind obligat sa restituie cheltuielile efectuate pentru serviciile de formare profesionala pana la data exmatricularii sale, urmand, dupa caz, sa ii fie incetata plata indemnizatiei de somaj conform art. 44 lit. e) din lege.
(7) Neprezentarea la examenul de absolvire sau la reexaminare a persoanelor care participa la programe de formare profesionala gratuite, din alte motive decat cele prevazute la alin. (3), constituie refuz nejustificat in sensul art. 25 si, dupa caz, atrage incetarea platii indemnizatiei de somaj conform art. 44 lit. e) din lege.
Cum situatia concreta prezentata nu se regaseste reglementata nici in normele de aplicare a legii somajului,nu va ramane decat sa apelati la intelegerea celor de la AJOFM...