avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis auto...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis auto...

Buna ziua.
In urma unui accident rutier, produs din neacordarea de prioritate la virajul catre stanga, cei doi soferi implicati accepta de comun acord intocmirea actelor de constatare amiabila, la fata locului fiind si agenti de politie, trebuia retinut permisul de conducere al vinovatului? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: tania79 , utilizator 18:54, 13 Iulie 2012
nu, in cazul constatarii amiabile a unui eveniment rutier nu se aplica sanctiuni prevazute de OUG 195.
Nu are nici o legatura constatarea amiabila cu neacordarea prioritatii si retinerea permisului de conducere,agentul de circulatie a procedat corect.Mi se pare absurd sa interpretezi ca prin constatul amiabil nu trebuie sa mai raspunzi pentru incalcarea unei dispozitii din OUG 195/2002 cum ar fi neacordarea de prioritate,ghinionul dvstra a fost sa fie agentii de politie de fata,daca nu ar fi fost intr-adevar se putea merge cu constatul amiabil direct la societatea de asigurari si scapati de sanctiune.
in lipsa unor vatamari de persoane, politia nu va putea inregistra accidentul daca s-a rezolvat pe cale amiabia. aceasta este legea asigurarilor.
in lipsa unei competente in inregistrarea accidentului, nubse vor putea aplica nici sanctiunile legale.
analizati legislatia inainte de a da opinii asa de categorice :)
Ce legislatie sa analizez dl avocat?In cazul de fata este vorba de prezenta politistului care a constatat o incalcare a unei reguli de circulatie.Treci pe rosu,nu acorzi prioritate,faci accident ,te vede politistul si tu te intelegi cu cealalta persoana implicata in accident si dl politist nu poate lua nici o masura impotriva contravenientului ca intervine legea asigurarilor?Nu dai prioritate politistul iti ia carnetul iar cand nu dai prioritate si faci accident nu poate ca faci constat amiabil?Ce legi cititi dvstra?!,poate ma lamuriti si pe mine cu articol de lege care sa spuna asa ceva.
Ceea ce spuneti dvstra este valabil in situatia in care stimabilul domn politist nu constata personal contraventia.
matahachiro a scris:
(...)politia nu va putea inregistra accidentul daca s-a rezolvat pe cale amiabila.
in lipsa unei competente in inregistrarea accidentului, nu se vor putea aplica nici sanctiunile legale.

Art.81. - (3)La solicitarea poliţiei rutiere, societăţile din domeniul asigurărilor comunică în termenul stabilit de aceasta copii ale documentelor referitoare la constatările amiabile de accidente înregistrate în evidenţa acestora sau alte date expres cerute, în condiţiile legii.

Se pune intrebarea : Ce face politia rutiera cu documentele respective si ce masuri ia (daca ia) impotriva conducatorilor auto care au produs accidentul rutier prin incalcarea regulilor de circulatie?

Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;

In cazul unei constatari amiabile incheiate intre doi conducatori auto din care unul sau ambii se afla sub influenta alcoolului (sa zicem ca sunt betzi manga), se presupune ca "in lipsa unei competente in inregistrarea accidentului, nu se vor putea aplica nici sanctiunile legale" ? :hm:

Parerea mea este ca, conducatorii auto care incheie o constatare amiabila sunt exceptati numai de la obligatiile prevazute la art.79, alin.(1) lit.b) nu si de pedepsele prevazute in OUG 195 care se pot aplica datorita prevederilor de la art. 81 alin.(3).

Adica daca politia constata in documentele privind constatarea amiabila puse la dispozitie de catre societatile de asigurari ca accidentul s-a produs datorita nerespectarii prioritatii de catre unul dintre conducatorii auto ce masuri ia?

1. arhiveaza documentele si intocmeste un raport statistic privind cauzele accidentelor;
2. trimite vinovatului o felicitare;
3. trimite vinovatului un proces verbal de constatare a contraventiei prin care ii suspenda permisul de conducere ptr 60 zile; :)
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Accident silviu2909 silviu2909 ce se intampla daca lovesti o masina parcata pe marginea drumului, zgariindu-le doar, pe amandoua, si pleci de acolo, fara sa raportezi nimic la politie ? (vezi toată discuția)
Ieri am avut un mic accident soldat cu aripa îndoită,a fost ... Mariusnitoii Mariusnitoii Ieri am avut un mic accident soldat cu aripa îndoită,a fost vina mea,am hotărât să facem amiabila,am făcut-o iar cel de la asigurari ia înmânat ... (vezi toată discuția)
Accident usor, incadrare fapta mihai009 mihai009 am atins oglinda unui auto parcat , oglinda mea nu are nimic, nu m-am dus la politie si mi-a venit citatie,m-i s-a spus ca exista si martori, eu nu mi-am dat ... (vezi toată discuția)