avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită obtinerea unui titlu executoriu european
Discuție deschisă în Executare silită

obtinerea unui titlu executoriu european

care sunt pasii ce trebuie urmati in urmatoarea situatie : am o hot definitiva si irevocabila prin care fostul sot e obligat la plata unei pensii de intretinere minor in cuantum de 25% din venitul net lunar.firma angajatoare a fostului sot este in alta tara.acesta nu mai are in romania nici un bun pe numele sau motiv ptr care as vrea o executare sau poprire direct la firma straina.nefiind vorba de o suma fixa ci de un procent,banuiesc ca ar trebui sa investesc in tara hot cu formula executorie si in cadrul executarii sa se stabileasca suma si apoi sa merg in instanta si sa cer acest titlu executori european?care ar fi costurile ptr aceasta actiune?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 00:22, 8 Iulie 2012
Nu exista „titlu executoriu european”. Trebuie sa mergeti in statul unde rezideaza si lucreaza sotul si sa solicitati poprirea prin executor judecatoresc.

Trebuie sa aveti hotararea instantei române legalizata, apostilata si tradusa, după care va duceti la instanta din statul respectiv si solicitati investirea cu formula executorie, după care mergeti la un executor judecatoresc si puneti poprirea.
nu exista asa ceva,este prea complicat si nu asta e solutia.astept si alte raspunsuri
Ei bine, aveti in parte dreptate.

Conform Regulamentului (CE) nr. 805/2004 al Parlamentului European și al Consiliului
din 21 aprilie 2004 trebuie să vă adresați instantei care va certifica ca titlu executoriu european sentinta (conf. art. 5 din regulamentul de mai sus). Trebuie să aveti hotararea definitiva, irevocabila si legalizata (+apostila, daca e cazul)
O hotărâre privind o creanță necontestată nu poate fi certificată ca titlu executoriu european decât dacă procedura judiciară din România a îndeplinit condițiile de procedură menționate in regulamentul mentionat.
După ce ati indepliniti procedura de certificare, mergeti in statul membru in care locuieste debitorul si indepliniti procedura de executare „în aceleași condiții ca și o hotărâre pronunțată în statul membru de executare” (art.20.1)

„Creditorul (dvs) se obligă să furnizeze autorităților însărcinate cu executarea din statul membru de executare:
(a) o copie a hotărârii, care întrunește condițiile necesare pentru a-i stabili autenticitatea;
(b) o copie a certificatului de titlu executoriu european, care întrunește condițiile necesare pentru a-i stabili autenticitatea și
(c) după caz, o transcriere a certificatului de titlu executoriu european sau o traducere a acestuia în limba oficială a statului membru de executare sau, în cazul în care respectivul stat membru are mai multe limbi oficiale, în limba oficială sau într-una din limbile oficiale ale procedurii judiciare a locului în care se solicită executarea, în conformitate cu legislația acestui stat membru, sau într-o altă limbă pe care statul membru de executare va declara că o poate accepta.
Fiecare stat membru poate indica limba (limbile) oficială (oficiale) a(le) instituțiilor Comunității Europene, altele decât a(le) sa (sale), în care acesta acceptă ca certificatul să fie completat. Traducerea este certificată pentru conformitate de o persoană autorizată în acest sens în unul din statele membre.
(3) Nici o cauțiune, nici o garanție, oricare ar fi denumirea, nu poate fi impusă, din cauza calității de resortisant al unui stat terț sau din lipsa domiciliului sau reședinței în statul membru de executare, părții care solicită executarea într-un stat membru a unei hotărâri certificate ca titlu executoriu european în alt stat membru.”


„La cererea debitorului, executarea este refuzată de către instanța competentă din statul membru de executare în cazul în care hotărârea certificată ca executoriu european este incompatibilă cu o hotărâre pronunțată anterior în orice stat membru sau într-o țară terță atunci când:
(a) hotărârea anterioară s-a pronunțat între aceleași părți într-un litigiu având aceeași cauză și
(b) hotărârea anterioară s-a pronunțat în statul membru de executare sau a întrunit condițiile necesare recunoașterii sale în statul membru de executare și
(c) ireconciabilitatea hotărârilor nu a fost și nu ar fi putut fi invocată în cursul procedurii judiciare în statul membru de origine.
(2) Hotărârea judecătorească sau certificarea sa ca titlu executoriu european nu poate face, în nici un caz, obiectul unei revizuiri pe fond în statul membru de executare.”
Ultima modificare: Duminică, 8 Iulie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea certificatului de executare european vilbuc vilbuc Am obtinut o hotarare judecatoreasca irevocabila si executorie in urma respingerii cererii in anulare la hotararea data pe legea 119/ 2007. Deoarece ... (vezi toată discuția)
Executare silita ContSters112624 ContSters112624 Asi vrea sa stiu ca atunci cand se face o exectare silita si cer o poprire trebuie sa cer si executarea silita imobiliara? Daca cer executarea silita ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata europeana ENGFULL ENGFULL buna ziua sunt novice in legislatie dar mai ales in practica \"europeana \" in schimb ma confrunt cu diverse dosare cu \"straini \" in principal de ... (vezi toată discuția)