avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ascultare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ascultare minor

in ce conditii instanta poate respinge cererea de ascultare unei minore de 11 ani intr-un proces de exercitare a autoritatii parintesti.Ma refer la conditii legale prevazute de lege...daca gasiti asa ceva va rog mult sa-mi comunicati si mie articolul de lege ca eu nu am gasit.Fetita are usoare elemente de autism in rest e un copil normal si isi doreste cel mai mult sa stea la tati...adica la mine.Instanta evita sa se pronunte cu privire la cererea de ascultare trimitandu-ne pe la diferite evaluari psihologice si am dubii mari mai ales ca fosta sotie fiind coafeza chiar langa palatul de justitie are ca cliente numeroase judecatoare si avocate.Va multumesc

Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:43, 8 Iulie 2012
logic este sa fie insotit-ascultat cu un pshiolog
Art. 264 din Noul Cod Civil prevede:
Ascultarea copilului

(1) În procedurile administrative sau judiciare care îl privesc, ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani este obligatorie. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă consideră că acest lucru este necesar pentru soluţionarea cauzei.

(2) Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.

(3) Orice copil poate cere să fie ascultat, potrivit prevederilor alin. (1) şi (2). Respingerea cererii de către autoritatea competentă trebuie motivată.

(4) Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate.

(5) Dispoziţiile legale speciale privind consimţământul sau prezenţa copilului, în procedurile care îl privesc, precum şi prevederile referitoare la desemnarea de către instanţă a unui reprezentant în caz de conflict de interese rămân aplicabile.

Prin urmare, legea prevede obligativitatea ascultarii minorului. Pe de alta parte e posibil ca instanta sa motiveze respingerea ascultarii pe baza interesului superior al minorului, insa mie nu mi se pare o motivare corespunzatoare fata de prevederea imperativa a udierii, de la care legea nu instituie exceptii.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela copil prestes prestes in procesul de divort de la ce virsta copilul poate sa-si exprime dorinta sa stea cu unul dintre parinti ? (vezi toată discuția)
Proces pentru reincredintare minor adriana_15 adriana_15 poate fi luata in consideratie pararea unui copil minor in varsta de 6 ani cu privire la reincredintarea acestuia.daca da in ce conditii? (vezi toată discuția)