avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributii angajator retinute din salariul brut ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributii angajator retinute din salariul brut specificat in contractul de munca

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
Sunt angajat pe perioada determinata pe post de colaborator intr-un proiect POSDRU cu o institutie bugetara.

Recent mi-a fost virat salariul, dar am constatat ca este mult mai mic decat ceea ce am calculat eu folosind aplicatia de pe site-ul unui ITM.

Am ridicat aceasta problema catre persoanele coordonatoare din proiect, iar raspunsul primit a fost ca din suma trecuta in contractul de munca au fost facute si retinerie pentru contributiile angajatorului.

Este aceasta procedura corecta?
Normal din salariul brut negociat in contractul de munca ar trebui sa se faca doar retinerile pentru contributiile angajatului... sau?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns insotit de articole de lege, pentru a incerca sa rezolv problema amiabil si sa nu fie nevoie sa depun reclamatii la organele competenete.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dropdead1985 , utilizator 12:13, 11 Iulie 2012
Contributiile dataorate de angajator la bugetul de stat nu se retin din salariul unui angajat ... ... cum a procedat angjatorul nu este corect.
Depinde de forma de contract incheiata, contract individual de munca sau conventie civila.

" In cazul conventiilor civile, ca si in cazul contractelor de drept de autor, angajatorul este obligat sa plateasca 10% impozit prin retinere la sursa, contributia la sistemul de somaj si contributia pentru pensie. In cazul in care persoana este pensionata la limita de varsta sau este asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, este scutita de plata acestor contributii. Angajatorul, prin incheierea unui document cu beneficiarul de venit, poate plati impozitul integral, 16%. In cazul in care nu se intampla acest lucru, 6% din impozit sunt platiti de catre angajat. Contributia la CASS in cazul conventiei civile este datorata de angajat si se calculeaza la salariul net, ceea ce primiti in mana, procentul fiind de 5,5%.. I.P."

Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
valita, utilizator
Solicitati angajatorului dvs. sa va arate baza legala a felului in care a procedat.
Buna ziua,

Mentionez ca sunt angajat cu contract individual de munca.

Ideea este sa merg la angajator cu informatii referitoare la procedura legala ( codul muncii, codul fiscal, etc.. )

Nu doresc sa ajung la reclamatii la ITM, ci sa clarific situatia intr-un mod amiabil daca este posibil.

Va multumesc.
Este corect cum s-a procedat pt. ca inteleg ca in cazul dvs.nu este vorba despre salariu ci despre un venit realizat de persoana fizica ca urmare a desfasurarii unei activitati dependente in baza unui contract/ conventie de prestari servicii, incheiat conform Codului Civil
In aceasta situatie,pe contractul dvs.s-a stipulat integral costul prestatiei,ce include atat suma ce va revine dvs.cat si contributiile aferente ce trebuiesc platite de angajator ,si nu salariul net.(brut)
Astfel,in acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza, potrivit art. 57 alin. 1 lit. b, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contributiile datorate de angajat si angajator sunt urmatoarele:
- CAS - 10,5% si 20,8%;
- CASS - 5,5% si 5,2%;
- somaj - 0,5% si 0,5%, cu exceptia pensionarilor;
- cota datorata de angajator pentru risc si accidente diferentiata in functie de clasa de risc - 0,15 - 0,85%;
- contributia angajatorului pentru concedii si indemnizatii 0,85%.

Daca doriti sa va convingeti si sa verificam,ca este asa,puteti reveni cu suma stipulata in contract si cu suma pe care ati primit-o neta.





Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributia la cas izabela 67 izabela 67 Buna Ziua! Daca lucrez in Austria,ca ingrijitoare,cu acte in regula,acolo mi se plateste asigurare medicala,am si E-Card,in Romania mai trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)
Taxe platite statului pentru angajatii unui srl-d radulescuionut radulescuionut buna ziua, Din ce m-am interesat referitor la Srl-d, am inteles ca acesta este scutit de plata contributiilor salariale pentru angajati. Pe un exemplu mai ... (vezi toată discuția)
Declaratia 200 alina_gorgan alina_gorgan Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare; sunt PFA profesie liberală si în declaratia 200 privinf veniturile realizate am o rubrică ... (vezi toată discuția)