Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema.
Sunt angajat pe perioada determinata pe post de colaborator intr-un proiect POSDRU cu o institutie bugetara.
Recent mi-a fost virat salariul, dar am constatat ca este mult mai mic decat ceea ce am calculat eu folosind aplicatia de pe site-ul unui ITM.
Am ridicat aceasta problema catre persoanele coordonatoare din proiect, iar raspunsul primit a fost ca din suma trecuta in contractul de munca au fost facute si retinerie pentru contributiile angajatorului.
Este aceasta procedura corecta?
Normal din salariul brut negociat in contractul de munca ar trebui sa se faca doar retinerile pentru contributiile angajatului... sau?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns insotit de articole de lege, pentru a incerca sa rezolv problema amiabil si sa nu fie nevoie sa depun reclamatii la organele competenete.
Depinde de forma de contract incheiata, contract individual de munca sau conventie civila.
" In cazul conventiilor civile, ca si in cazul contractelor de drept de autor, angajatorul este obligat sa plateasca 10% impozit prin retinere la sursa, contributia la sistemul de somaj si contributia pentru pensie. In cazul in care persoana este pensionata la limita de varsta sau este asigurate in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, este scutita de plata acestor contributii. Angajatorul, prin incheierea unui document cu beneficiarul de venit, poate plati impozitul integral, 16%. In cazul in care nu se intampla acest lucru, 6% din impozit sunt platiti de catre angajat. Contributia la CASS in cazul conventiei civile este datorata de angajat si se calculeaza la salariul net, ceea ce primiti in mana, procentul fiind de 5,5%.. I.P."
Este corect cum s-a procedat pt. ca inteleg ca in cazul dvs.nu este vorba despre salariu ci despre un venit realizat de persoana fizica ca urmare a desfasurarii unei activitati dependente in baza unui contract/ conventie de prestari servicii, incheiat conform Codului Civil
In aceasta situatie,pe contractul dvs.s-a stipulat integral costul prestatiei,ce include atat suma ce va revine dvs.cat si contributiile aferente ce trebuiesc platite de angajator ,si nu salariul net.(brut)
Astfel,in acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza, potrivit art. 57 alin. 1 lit. b, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contributiile datorate de angajat si angajator sunt urmatoarele:
- CAS - 10,5% si 20,8%;
- CASS - 5,5% si 5,2%;
- somaj - 0,5% si 0,5%, cu exceptia pensionarilor;
- cota datorata de angajator pentru risc si accidente diferentiata in functie de clasa de risc - 0,15 - 0,85%;
- contributia angajatorului pentru concedii si indemnizatii 0,85%.
Daca doriti sa va convingeti si sa verificam,ca este asa,puteti reveni cu suma stipulata in contract si cu suma pe care ati primit-o neta.