avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIUL PRENATAL SUSPENDA CIM-UL?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIUL PRENATAL SUSPENDA CIM-UL?

Buna ziua,

Am o salaraiata insarcinata care in luna iunie a prezentat un concediu medical la servici (ea fiind insarcinata in luna a VIII a de sarcina in iunie) cu codul de indemnizatie 08 sarcina si lauzie. Problema este ca i s-a prelucrat concediul medical in mod normal, contractul nu i-a fost suspendat. Ce se intampla in aceasta situatie? mentionez ca luna aceasta (iulie), ea ne-a adus pe data de 06.07.2012 un alt concediu medical valabil in perioada 01-31.07.2012 cu acelasi cod de indemnizatie 08 si nu stim cum sa procedam in acest moment. Trebuie sa-i suspendam contractul conform art 50 din codul muncii? De asemenea, mentionez ca angajata are un contract pe perioada determinata ce urmeaza a inceta de drept in data de 31.08.2012. Intrebarea este: trebuie sa ii suspendam contractul acum? Trebuia sa il suspendam din iunie? Care sunt masurile ce se impun a fi luate la ora actuala? Este prima angajata insarcinata in aceasta firma si avem nevoie de ajutor sa rezolvam aceasta problema legala.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:16, 9 Iulie 2012
1. Codul muncii spune:

Art. 50
Contractu
l individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...

2. HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor spune:

Art. 3
(1) Registrul se intocmeste in forma electronica.

(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
...
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;
...

3. Asadar suspendarea CIM in baza certificatelor medicale este o suspendare de drept (nu se face o decizie de suspendare) si ea nu se inregistreaza in Revisal.

Concediul de maternitate este acel concediu care se acorda mamicii, conform OUG 158/2005

Are dreptul la 126 zile de concediu de maternitate.

indemnizatie de maternitate nu poate fi impozabila, conform art. 42 din Codul Fiscal.

Indemnizatia de maternitate se calculeaza astfel:

----baza de calcul, care este media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare- adica, din 12 luni lucrate conteaza numai ultimele 6 luni
-----indemnizatia de maternitate este 75% din aceasta baza de calcul

In conformitate cu prevederile art. 50, din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) si.concediu de maternitate.

'Problema este ca i s-a prelucrat concediul medical in mod normal, contractul nu i-a fost suspendat'

Avand in vedere ca suspendarea contractului individual de munca intervine de drept, nu se impune intocmirea unei decizii scrise in acest sens. Dovada suspendarii contractului individual de munca, se va face cu certificatul de concediu medical (data de incepere a concediului medical este si data de la care s-a suspendat de drept cim.).

tot de drept se suspenda contractul individual si in cazul concediului de maternitate

Olivia E a scris:

.... Care sunt masurile ce se impun a fi luate la ora actuala?

Puteti sa intocmiti o dispozitie de suspendare a cim cf.art.50 lit.a Codul Muncii, incepand cu data primei zile de concediu de maternitate din iunie si pana in 31 august,cand cimul angajatei va inceta de drept,la expirarea datei pt. care a fost incheiat.
Dat fiind ca este un cm cod 08,se cunoaste cu exactitate ca se va beneficia de acesta pana la incheierea contractului de munca,respectiv 31 august,de aceea am mentionat ca puteti indica de la inceput perioada totala asuspendarii.
De regula in cazul incapacitatii temporare de munca, pt. ca nu cunoastem cat se va mentine acesta situatie,se suspenda cim pe perioada cm curent prezentat,dupa care daca se prezinta cm in continuare ,suspendarea se prelungeste.
Daca angajata dvs.se va afla in c.de maternitate si dupa data de 31august,va trebui sa depuna certificatele de cm la Casa de Sanatate,care i le va plati in continuare.
Ultima modificare: Luni, 9 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical gravida am3lia am3lia Buna ziua, sunt gravida in 3 luni, sunt angajata la o firma privata de 1 an si 8 luni si as vrea sa stiu la cat concediu medical am dreptul, daca acesta se ... (vezi toată discuția)
Decizie suspendare cim concediu medical cod 08 AndreeaCostea87 AndreeaCostea87 Buna ziua, As vrea si eu sa stiu cu ce data se face decizia de suspendare CIM daca am intrat in concediu medical (de maternitate) incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Ccc cu contract pe perioada determinata andrrrea andrrrea Buna ziua, Am o prietena insarcinata intr-o situatie mai delicata si nu stim daca are drept de CCC. Situatia este asa: S-a angajat la actualul loc de munca, ... (vezi toată discuția)