Fosta sotie poate introduce actiune in instanta in vederea punerii in executare a sumei, in numele copilului, insa in cazul in care ajungeti la executare puteti incheia un acord in fata executorului in care va obligati sa achitati suma restanta intr-un anumit termen.
Conteaza mult motivul pt care ati ramas in urma cu plata pensiei.
"Art. 305
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie."
Impacarea presupune ca d-na sa-si retraga plangerea si asta s-ar intampla daca va achitati de obligatii.
Da, este vorba despre infracţiunea de abanon de familie, prevăzută de Art. 305 Cod penal :
Constituie infracţiuneade abandon de familie sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.
Dacã pãrtile nu s-au împãcat, dar în cursul judecãtii inculpatul îsi îndeplineste obligatiile, instanta, în cazul când stabileste vinovãtia pronuntã împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei, chiar dacã nu sunt îndeplinite conditiile prevãzute în art. 81.
Există posibilitatea împăcării părţilor dacă achitaţi întreaga sumă, dacă mama copilului pretinde întreaga sumă , de ea depinde să vă împăcaţi, astfel că , dacă doriţi închiderea dosarului, nu aveţi decât să daţi curs cererii mamei copilului.
Dacă totuşi nu vă veţi împăca, şi veţi fi urmărit penal, trebuie să se facă dovada relei dvs. credinţe de a nu plăti. Dacă nu există rea credinţă, ci doar imposibilitatea de a plăti, nu veţi fi pedepsit pentru infracşiunea de abandon de familie.
buna seara motivul care am intarziat plata pensiei alimentare este ca am ramas fara servici si nu am mai avut de unde sa-i dau pensia alimentara in aceasta perioada nu este cu rea vointa.multumesc
pensia alimentara este de 150 ron eu mereu am trimis mai mult nu se poate calcula tot din urma pentru a conpensa ce nu am trimis in aceste luni?si am toate chitantele care dovedesc ca am trimis bani la cererea ei de cate ori a fost nevoie ,partajul nu a fost cerut la divort de nici o parte dar vreau sa mai spun ca impreuna am mai facut doua credite de nevoi personale unde este trecuta si ea in acte dar care le platesc eu,astept raspuns va multumesc