La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile profesionale realizate de persoana indreptatita.
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
Veniturile profesionale care se iau in calcul sunt cele definite la art. 55 alin. (1) si (2), art. 46 alin. (1)-(4) si la art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Prin urmare, se iau in calcul si veniturile obtinute ca persoana fizica autorizata.
si in cazul acesta, se iau in considerare toate veniturile PFA pt intreg anul 2008 sau numai lunile care se iau in considerare la calculul indemnizatiei de mame in functie de salariu (in cazul meu, ultimele 4 luni ale lui 2008?
multumesc
Se iua in calcul toate veniturile realizate timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului. Deci,veniturile realizate dinaintea nasterii copilului.
Buna ziua,
In legatura cu acest subiect am o precizare si o intrebare. Am aflat de la FISC ca veniturile obtinute ca PFA sunt luate in calcul doar daca pe langa acei 16% impozit pe venit erau platiti si acei 6.5% pentru sanatate.
Iar acum sa trecem la intrebarea mea, una intr-adevar interesanta. Sa zicem ca doamna X e gravida in luna 1. Stie ca poate primi 85% din veniturile ei pe ultimele 12 luni asa ca isi face repede un PFA unde vor intra niste sume frumoase pe langa salariul pe care oricum il are. In momentul in care isi face PFA trebuie sa depuna estimarea privind veniturile realizate in anul viitor. Pana aici e ok, DAR: cei de la FISC de unde vor sti veniturile ei ca PFA dat fiind faptul ca va naste in 8 luni, si va avea nevoie de acest document privind veniturile DAR declaratia de venit pe 2009 trebuie depusa doar in 2010, sa zicem in mai deci cu 8-9 luni dupa ce a nascut deja si teoretic ar trebui sa primeasca acesti bani pe un venit pentru care nici nu a platit inca taxele.
Unde gresesc?
eu sunt in exact accesi situatie: sunt PFA din 2007, iar anul acesta, in august 2009, voi avea un bebe. am inteles ca se vor lua in calcul veniturile din ultimele 12 luni dinaintea nasterii bebelui, deci in cazul meu - din septembrie 2008 incoace. Venitul pe 2008 il voi declara pana in mai 2009, iar venitul estimativ pe 2009 l-am depus azi(ultima zi de depunere a declaratiilor). Nici eu nu inteleg EXACT cum se va lua in calcul venitul ca PFA. cei de la ITM mi-au zis ca voi lua o adeverinta de la Finante pt 2008 in care se vor mentiona veniturile pe fiecare luna, iar pe 2009 se ia in calcul venitul etimativ pe care l-am declarat, iar reglarile pt acest venit se fac in 2010 (cand fie va trebui sa mai iau bani, fie sa mai dau pt impozit). Contributia de la CAS nu stiu cand trebuie platita, pt ca daca intreb acolo, nimeni nu stie ce sa imi zica. Daca cineva de aici ne poate lamuri, ar fi perfect