avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... 85% indemnizatie crestere copil la PFA-uri
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

85% indemnizatie crestere copil la PFA-uri

Buna ziua! Sunt PFA si doresc sa stiu cum se calculeaza procentul de 85% din venitul net in cazul acestei categorii. Se calculeaza o medie a ultimilor 6 sau 12 luni de cand s-au inregistrat venituri?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:21, 5 Noiembrie 2009
Se calculeaza ca medie a ultimelor 12 luni anterioare datei cererii indemnizatiei.
anca.panichi a scris:

Buna ziua! Sunt PFA si doresc sa stiu cum se calculeaza procentul de 85% din venitul net in cazul acestei categorii. Se calculeaza o medie a ultimilor 6 sau 12 luni de cand s-au inregistrat venituri?

Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, trebuie sa aveti realizate timp de 12 luni anterior datei nasterii copilul venituri in aceasta calitate. In acest caz, aveti nevoie de dovada privind veniturile realizate in anul fiscal anterior celui in care s-a nascut copilul si/sau, dupa caz, dovada privind venitul calculat in vederea platii anticipate a impozitului, precum si copia deciziei de impunere, eliberate de autoritatile competente, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole. In situatia in care una dintre aceste dovezi nu poate fi eliberata, persoana indreptatita prezinta o declaratie pe propria raspundere privind realizarea acestor venituri, in conditiile prevazute de Codul penal.

Va multumesc ptr. raspuns!Va expun in cateva randuri situatia mea: PFA infiintat in iulie 2007-data de cand am inceput sa inregistrez venituri in baza unui contract de agent.Lunar beneficiam de o subsidie lunara fixa, iar in functie de realizarile din luna respectiva incasam si un procent din vanzari- venitul net si brut era trecut intr-un borderou, in baza caruia eu facturam. 10% din impozitul pe venit imi era retinut la sursa. Am intrerupt in iulie 2008, iar in 22 august am nascut. Acum am initiat procesul de intocmire al dosarului ptr. Primaria de care apartin, deoarece sincera sa fiu am luat aceasta hotarare de cand s-a schimbat legea-85%din venit net-aceste conditii fiindu-mi favorabile (intentionam sa incep munca din 1 apr. 2009). Intrebarile mele sunt: pot beneficia de indemnizatiea de crestere a copilului, sau solicitarea este tardiva?Banii de la Casa de pensii ptr. cele 132 de zile de dupa nastere i-am pierdut? daca depun dosarul in prima sapt. din luna februarie mi se recalculeaza retroactiv? Ideea este ca nu vreau sa pierd banii pe lunile sept,oct,nov,dec 2008 si sa incep a-mi primi indemnizatia majorata de la 1 ian 2009. adeverinata ptr. CIC eliberata de medicul de familie exista, cu plata catre contributiile sociale si impozit pe venit sunt la zi. Va multumesc anticipat pr. raspunsuri!
Buna ziua, lucrez din Iunie 2008 la o firma cu salariul minim pe economie si restul banilor pe PFA. Tai lunar facturi si platesc impozitul pe amandoua. In vara aceasta iunie 2009 fac un an vechime -- am inteles ca asa se cere-- ma intereseaza daca raman insarcinata - pentru indemnizatia copilului mi se iau in calcul si cartea de munca si PFA-ul? Si daca din iunie 2009 o sa am o marire salariala doar pe PFA...la fel mi se va calcula pe 1 an in momentu in care voi naste si se va lua si mararirea in calcul?. chiar ma preocupa subiectul asta pentru ca vreau neaparat un bebe si sa stiu care e sitiatia...
Va mutumesc anticipat pentru raspunsuri!
Se iau in calcul toate veniturile impozabile din ultimele 12 luni.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului? yoli yoli Buna ziua.Sunt insarcinata in luna a 4-a.Am un stagiu de cotizare de 12 ani,dar problema este ca in perioada 05-10-2007 si 11-05-2008 am o intrerupere de 7 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cami250786 cami250786 salutare, Doresc sa va intreb urmatorul lucru: sotia mea a nascut in septembrie ,iar din 2009 indemnizatia de crestere copil este de 85% din ... (vezi toată discuția)
Legea mamelor : indemnizatia de maternitate 85% din salariu sau minim 6 mil suteacriss suteacriss As vrea sa stiu noua lege aprobata miercuri ,15 octombrie 2008 , se aplica si pt angajatele care nu platesc impozit la stat (sunt informaticiana ) ? (vezi toată discuția)