doua persoane detin in coproprietate(in devalmasie cote de 1/1) un teren.Unul dintre ei construieste legal, cu proiect si autorizatii din fonduri proprii o casa.Celalat care nu a contribuit cu nimic la construirea casei, dar la inceput si-a dat acordul pentru construirea acelui imobil se adreseaza BCPI local cu o cerere de intabulare a dreptului de proprietate prin construire, fara stiinta celui care a construit imobilul.
Cererea ii este admisa si imobilul este intabulat pe ambii coproprietari in cote egale( 1/1).
Autorul constructiei afla cu totul intamplator de acest fapt , deoarece a solicitat un extras de carte funciara pentru informare.Nu i-a fost comunicata nici macar Incheierea prin care s-a admis cererea de intabulare si cu atat mai mult nu i s-a solicitat acordul la intabulare.
functionarii BCPI au procedat corect ?
exista vinovati ? pot fi trasi la raspundere ?
Poate fi trasa la raspunedere institutia care a eliberat actele (adica primaria), BCPI nu a facut altceva decat sa intabuleze dreptul de proprietate conform actelor eliberate de primarie. Daca Certificatul de Atestare a Edificarii Constructiei a fost dat pe ambii proprietari, atunci BCPI-ul nu a gresit nu nimic.
Incheierea de carte funciara se comunica solicitantului si persoanei autorizate.
pentru intabulare sant necesare Autorizatia de construire si Procesul verbal de receptie la finalizarea lucrarilor.Conform art.47 din legea 7/1996 este necesar ca aceste documente sa fie in original sau in copie legalizata.Se poate intabula un imobil si daca acestea sant in copie conform cu originalul?
Apropo de raspunsul de mai sus...BCPI nu e vinovat ca nu a cerut si acordul celuilalt coproprietar? Sant mai multe prevederi legale care obliga BCPI sa anunte toate persoanele interesate ,iar inscrierea se va face numai cu acordul coproprietarilor....
Ase vedea pe ce nume este dată autorizaţia de construire. Acest lucru, deoarece în C.F , o construcţie se înregistrează, depunând şi A. C. Dacă, aceasta a fost pe numele ambilor coproprietari, registratorul a dispus înregistrarea ca atare.
Se poate , dacă sunteţi în termen, dacă sunteţi "persoană interesată", conform art.52 a L.7-1996, face Plângere împotriva încheierii de C.F. Dacă nu mai sunteţi în termen, o acţiune în instanţă de constatare a ceeace aţi spus(referitor la încălcarea dreptului de către celălalt coproprietar) şi ca urmare Radierea din C.F a dreptului tabular al acestuia.
Da, pentru inscriere constructiei in Cartea Funciara este necasara Autorizatia de Construire, Procesul Verbal la Terminarea Lucrarilor si Certificatul de Atestare a Edificarii Constructiei, care trebuie depuse in copie legalizata, nu este suficient conform cu originalul.
BCPI-ul accepta documentati daca isi dau acordul toti proprietari, indiferent de operatiunea cadastrala. Puteti merge sa consulatati dosarul la Cartea Funciara si sa vedeti exact ce acte s-au depus la acel dosar.