avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme succesiune vis a vis de imobil intabulat, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme succesiune vis a vis de imobil intabulat, avand mai multi coproprietari, insa autorizatia de construire emisa pentru el, fiind pe numele unui singur coproprietar. Cum se poate remedia?

Buna ziua,

Vin catre dvs. cu rugamintea de a ma ajuta cu un punct de vedere, privind rezolvarea spetei expuse mai jos:

Impreuna cu sotul meu, respectiv cu parintii mei, in anul 2017 am achizitionat un teren cu scopul de a demara constructia unei locuinte(in CV figurand 4 coproprietari).
In acest sens, au fost depuse de catre sotul meu, documentele necesare pentru emiterea Certificatului de Urbanism. In baza acestora, a fost emis, Certificatul de Urbanism , unde la punctul 1. Regimul Juridic sunt mentionati toti cei 4 coproprietari.

Conform solicitarilor din Certificatul mai sus mentionat, au fost obtinute toate avizele/acordurile necesare, a fost depusa intreaga documentatie tehnica D.T. si au fost platite toate taxele legale, fiind prezentate dovezile de achitare a acestora.

Intreaga documentatie depusa a indeplinit conditiile impuse de legislatia in vigoare, astfel incat fost eliberata Autorizatia de Construire. In cadrul acesteia, apare mentionat doar numele unuia din cei 4 coproprietari, respectiv numele sotului meu, cel care s-a si ocupat de intreaga documentatie, implicit cel care a depus cererea de emitere a autorizatiei de construire. Tin sa precizez faptul ca, inca de la inceput intentia noastra clara a fost, ca dreptul de proprietate sa se imparta in mod egal intre coproprietari, respectiv 1/2 pentru fiecare familie in parte, tinand cont de regimul juridic al bunurilor comune.

Dupa finalizarea lucrarilor, a fost facuta receptia imobilului, Procesul Verbal de receptie la terminarea lucrarilor fiind semnat de 2 din cei 4 coproprietari, respectiv eu si sotul meu.
In vederea inscrierii constructiei in cartea funciara, a fost emis Certificatul de atestare a edificarii/extinderii constructiei. In cadrul acestuia, este mentionat faptul ca pe teren, exista o constructie edificata in anul 2019, fiind proprietatea tuturor celor 4 coproprietari.
Urmare a documentatiei depuse la Oficiul de Cadastru si Publicitatea Imobiliara, a fost emisa incheierea de intabulare, fiind astfel intabulat dreptul de proprietate in favoarea tuturor celor 4 coproprietari. Pana in prezent, aceasta nu a suferit alte modificari.

Intrucat, anul trecut, tatal meu a incetat din viata, am demarat toate formalitatile necesare succesiunii. In urma prezentarii documentelor de proprietate pentru imobilul in cauza la notar, aceasta a expus faptul ca desi in extrasul de carte funciara dreptul de proprietate dobandit prin construire este intabulat pentru toti cei 4 coproprietari, intrucat autorizatia de construire a fost emisa doar pe numele unuia dintre cei patru coproprietari, numai acesta (impreuna cu sotia) a dobandit si dreptul de proprietate pentru constructie.

Acest considerent, este total diferit fata de intentia noastra permanenta de a detine in coproprietate, in cote egale atat terenul cat si constructia edificata pe acesta.

Astfel, in momentul de fata suntem in situatia in care, conform celor spuse de dl. notar nu putem finaliza procesul de succesiune, a.i. bunul detinut de defunctul meu tata (cladirea construita) nu poate face obiectul succesiunii.

Cum as putea proceda in situatia prezenta, astfel incat sa pot rezolva problema aparuta?

Multumesc anticipat pentru suport.




Cel mai recent răspuns: Avocat Cristea Aneta Luminița , Avocat 23:42, 15 Februarie 2024
Bună seara !
Art. 37 alin. (1) din Legea nr. 7/1996 prevede că "dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizaţiei de construire, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces- verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, precum şi a celorlalte dispoziţii legale în materie şi a unei documentaţii cadastrale".

În acelaşi sens, art. 37 alin. (6) din Legea nr. 50/1991, introdus prin pct. 7 din Legea nr. 197/2016, începând cu 4 noiembrie 2016, dispune că "Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare (...), care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces- verbal de recepţie la terminarea lucrărilor (...)".
În cazul d-voastră să înțeleg că figurați toți 4 și în CF și în certificatul de atestare. Doar autorizația de construcție este pe numele unuia dintre dvoastră.
În ipoteza examinată, în favoarea proprietarilor terenului funcţionează prezumţia de proprietate și pentru imobilul construit deoarece potrivit art. 579 alin. (1) din Codul civil "Orice lucrare este prezumată a fi făcută de proprietarul imobilului, cu cheltuiala sa şi că este a lui, până la proba contrară".
În aceste condiții, nu prea cred că veți obține o îndreptare a autorizației de construcție în sensul menționării și a celorlalți 3 și consider că actele pe care le aveți (intabularea în favoarea celor 4 și celelalte deja menționate ) sunt suficiente pentru a retine că aveți acte doveditoare a dreptului de proprietate a celor 4 și pt casă. Încercați și la alt notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea cadastrului si publicitatii imobiliare arlan arlan sunt proprietarul unei constructii pe un teren inchiriat prin contract de locatiune pe 49 ani. Pot face cadastru si intabula constructia? (vezi toată discuția)
Obtinere acte constructie adi_pva adi_pva In anul 2014 am construit o locuinta, anexe etc. pe teren proprietate personala. Terenul este in extravilanul orasului. Am facut cerere la UAT pentru ... (vezi toată discuția)
Cum se poate interpreta legea nr. 7/1996? Cris1971 Cris1971 Cum se poate interpreta Legea nr. 7/1996? [i]\\"Art. 36. - (1) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza ... (vezi toată discuția)