Buna ziua!
Am fost aleasa de curand presedinta a unei asociatii de proprietari din Timisoara. Datorita preturilor in crestere platite catre Colterm, vecinii mei de scara au decis, dupa ce au obtinut in Adunarea Generala a proprietarilor aprobarea, sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire si sa-si monteze centrale de apartament. Mentionez ca scara dispune de contoare individuale de gaz. Cei de pe o coloana, respectiv, 5 apartamente doresc sa-si monteze centralele in aceasta vara. Ramanem noi, ceilalti, de pe cealalta coloana (suntem cate 2 apt. pe nivel) sa platim in iarna viitoare incalzirea, cu o singura exceptie, vecinul de la etajul 4, care a renuntat iarna trecuta la incalzirea centralizata. Eu locuiesc la etajul al doilea, iar vecina de la etajul al treilea nu doreste debransarea si, se pare ca deocamdata nici cei de jos. Eu nu stiu cum sa o sfatuiesc pe administratoare sa faca la toamna sau la iarna calculele (respectand legislatia in domeniu) si nici daca pentru mine ar fi mai convenabil, dpdv financiar sa ma debransez sau nu. Aceasta ar fi prima intrebare.
2. Daca exista si un alt mijloc de plata a CAS pe care il achitam la finante pentru administratoare, in afara semnaturii/ stampilei electronice, tinand seama de faptul ca e scumpa "achizitionarea" uneia, iar asociatia nu beneficiaza de fonduri pentru acest obiectiv si nici nu inregistreaza nici un venit. Nu este mai simplu sa achitam CAS administratoarei, platindu-l direct la finante, asa ca pana in iulie 2011?
Va multumesc anticipat si astept raspunsul Dv. cat mai repede posibil.
Pentru plata agentului termic sunt trei parti:
1.partea individuala pe care o plateste fiecare proprietar nedebransat in functie de pozitionarea apartamentului in condominiu (parter, ultimul etaj, in functie de peretii care sunt in afara,etc), in functie de marimea si materialul din care sunt caloriferele in fiecare apartament.
2. partile comune pe care o platesc toti proprietarii indiferent daca sunt sau nu debransati.
3. tevile care trec prin apartament care se platesc in functie de grosimea acestora.
Plata CAS-ului ca si a celorlalte taxe si impozite se face prin banca, nu cu semnatura electronica.
Probabil va referiti la declaratia acestora. Daca este asa, va pot spune ca nu se poate decat in sistem online, deci va trebui sa achizitionati acest certificat de semnatura electronica. In primul an costa ceva mai mult, in ceilalti ani, anual adica, la reinnoirea lui se cheltuie in jur de 160 lei. Puteti insa sa apelati la o persoana detinatoare a unui asemenea certificat sa va faca aceasta declaratie online. Pentru asta va trebui sa faceti o imputernicire notariala prin care delegati acea persoana sa faca declaratiile la ANAF pentru asociatia dv.
Ce procent din cheltuielile calculate anterior vor plati cei care si-au instalat centrale proprii pe gaz, si-au taiat tevile (cel de la etj. 4) ,iar pe scara nu mai e ste calorifer, dar Colterm-ul nu a acceptat modificarea suprafetei radiante , in baza prevederilor Legii 325/2006 si a Art.249 din Regulam. nr. 91/20.03.2007, incalcand, insa, HCL 239/30.06.2009?
Va calculati singuri, in asociatie, repartizati singuri energia termica sau face acest lucru o firma specializata?
Cei care au ramas deocamdata la sistemul centralizat au repartitoare montate pe calorifere?
Daca va repartizati singuri si nu aveti repartitoare, stabiliti in comitetul executiv modalitatea de a repartiza costul energiei termice. Va fi foarte greu sa gasiti o solutie acceptabila pentru ca, din cate spuneti, au ramas putine apartamente bransate, costurile vor fi mari, cei debransati au cheltuit cu instalarea centralei proprii...
Sugestia mea este sa discutati cu vecinii si sa hotarati rezilierea contractului cu furnizorul de agent termic.
Banii pe care o sa-i plateasca in sezonul rece care se apropie, un apartment bransat la sistemul centralizat in blocul dv, ar ajunge pentru instalarea centralei de apartament si nu mai aveti batai de cap cu vecinii, restantierii..., aveti apa calda si caldura cat vreti sau cand vreti.