avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de mandat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de mandat

Am rugamintea de a ma ajuta cu o opinie in urmatoarea speta:

Un director executiv isi depun demisia, desi raportul sau de munca este intemeiat pe un contract de mandat. Demisia este inaintata directorului general si inregistrata, desi contractul de mandat este incheiat cu administratorii. Directorul general ii aduce la cunostinta ca are un contract de mandat si trebuie sa depuna o renuntare la mandat, insa directorul executiv nu redacteaza acest document.

Poate fi interpretata demisia ca fiind o renuntare la mandat, avand in vedere ca din aceasta rezulta intentia clara de a renunta la functia detinuta?
Ce ar trebui sa faca Directorul General in aceasta situatie? Este obligatia Directorului General sa transmita demisia/renuntarea catre CA?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: iulia_crms , utilizator 14:39, 7 August 2012
1. Demisia este un act unilateral al angajatului ceea ce nu echivaleaza cu o renuntare la un mandat; modalitatea de a renunta la mandat ar trebui sa fie aratata chiar in contractul de mandat. Legea stipuleaza ca mandatarul poate sa renunte la mandat printr-o notificare dar trebuie sa si dea socoteala despre gestiunea sa din timpul mandatului............
Recomandarea mea ar fi sa-l notificati pe acest domn sa vina sa dea socoteala asupra mandatului si sa redacteze renuntarea in conditiile stipulate in contract.

2. Daca directorul general a inregistrat actul denumit "demisie" atunci tot domnia sa ar trebui sa inainteze acest act CA pentru dezbatere si rezolvare. Din punct de vedere legal, prin aceasta inregistrare, directorul general a fost informat despre intentia de renuntare (indiferent cum a fost ea intitulata), deci domnia sa trebuie sa o remita celor care pot decide.

multumesc pentru raspuns. problema este ca persoana in cauza nu doreste sa redacteze renuntarea la mandat... probabil s-a razgandit. cu toate acestea, exista un document, semnat si inregistrat, prin care el isi manifesta intentia de a renunta la functia ocupata.
Directorul Executiv depune in perioada de preaviz de 3 luni, o cerere de concediu paternal. Pe durata concediului paternal, se suspenda perioada de preaviz?
Contractul de mandat nu este supus legislatiei muncii , ci Codului Civil ... prin urmare, suspendarea acestuia contract se face potrivit acestor dispozitii sau a celor mentionate in cuprinsul contractului.
Multumesc! mai am o intrebare: directorul executiv a detinut anterior preluarii mandatului o functie de executie in cadrul companiei, CIM - ul fiind suspendat pe aceasta perioada. Pe functia acestuia a fost numita o alta persoana pe perioada nedeterminata. la incetarea contractului de mandat si reluarea CIM, trebuie reincadrat pe functia detinuta anterior? ce se intampla cu raportul de munca a persoanei numita pe functia acestuia?

Alte discuții în legătură

Demisie in timpul concediului de crestere copil dwinter dwinter Buna ziua, Din februarie anul curent sunt in concediu de crestere copil cu contractul suspendat. Firma a angajat in locul meu o persoana cu contract de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim mmarianne mmarianne Buna ziua, Unei salariate ( A ) ii inceteaza suspendarea CIM pt concediu crestere copil la data de 11 octombrie. Pe postul respectiv exista un salariat ( B ... (vezi toată discuția)
Incep munca in alta parte din crestere copil Simona22Mihaela Simona22Mihaela Buna ziua! Pe 15 septembrie implinesc doi ani de cand am nascut...am inceput serviciul la alt loc de munca pe 11 iunie pt a beneficia de stimulent....am ... (vezi toată discuția)