avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma de Protectia Muncii (serviciu extern)
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma de Protectia Muncii (serviciu extern)

Buna seara

Sper sa ma adresez unde trebui pentru a primi un raspuns

Am infiintat o societate care se ocupa de protectia muncii & PSI pentru firme.Conform legii 319/2006 si HG 1425, am nevoie de o persoana cu minim 5 ani experienta in domeniu si pregatirea de nivel superior (coordonator/conducatorul serviciului extern), iar eu tot pregatire de nivel superior insa nu am cei 5 ani experienta.Cerintele minime de pregatire în domeniul securitatii si sanatatii în munca corespunzatoare nivelului superior sunt:
a) studii superioare tehnice;
b) curs în domeniul securitatii si sanatatii în munca, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) curs postuniversitar de evaluare a riscurilor cu o durata de cel putin 180 de ore.
Serviciul extern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care îndeplinesc cerintele minime de pregatire în domeniul securitatii si sanatatii în munca corespunzatoare nivelului mediu si/sau superior, conform prevederilor art. 47-51 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii în munca nr. 319/2006, si, dupa caz, alti lucratori care pot desfasura activitati auxiliare.
Problema mea e ca cei din Comisia de Abilitare nu vor sa recunoasca pregatirea mea datorita lipsei celor 5 ani de experienta si drept urmare nu m-au acceptat pe postul de lucrator desemnat, cu toate ca in lege nu scrie ca acesta trebuie sa aiba acesti 5 ani.De aceea exista coordonatorul ( altfel care ar mai fi diferenta intre cei 2 ? )Mi s-a spus ca trebuie sa imi fac experienta lucrand la o firma pe acest post ( adica ce nu am voie la firma mea am voie la alta societate).Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.

Cel mai recent răspuns: octaviana_26 , utilizator 13:59, 10 Martie 2010
Da,cei din comisie au dreptate.Trebuie sa aveti minim 5 ani lucrati in domeniu,si studii tehnice superioare (inginer ex).
In primult rand va multumesc pentru raspuns.Studii tehnice am, 5 ani de Politehnica insa experienta in domeniu nu mi-o pot face decat lucrand.Care este diferenta intre a lucra la firma mea ca personal de executie si a lucra la alt patron pe aceeasi pozitie? Din cate inteleg eu legea spune ca doar conducatorul serviciului extern trebuie sa aiba cei 5 ani de experienta ( am pe cineva angajat care indeplineste aceste conditii ), iar ceilalti lucratori (cum as fi eu) trebuie sa aiba nivel mediu/superior de pregatire.
Da,legea 319/2006 art.28-34,reglementeaza acest aspect.Cred ca acea comisie nu a dorit sa va abiliteze,in opinia lor considerand ca dvs.trebuie sa indepliniti aceste conditii.Insa art.32 ne arata ca ""conducatorul serviciului extern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele minime de pregatire...""".Daca aveti o asemenea persoana,angajata ca si sef de serviciu,in mod normal ar trebui sa nu iuntampinati asemenea greutati.
O problema asemanatoare am si eu . Am studii sup tehnice (Poli) ,am doua cursuri postuniversitare de cate 240 ore, am pe cartea de munca la firma la care sunt angajat pe pst de Lucrator desemnat SSM , 4 ani si mai am comtracte de munca cu timp partial (la aceste firme sunt tot Lucrator desemnat SSM ), care imsumat dau mai mult de 1an si 8 luni.Deci in total experienta mea in domeniu este de cel putin 5 ani si 8 luni. Domnii de la comisie au respins cerea mea . As vrea pareri avizate daca se poate.
Va multumesc
In opinia mea,dvs.ramaneti administrator,si numiti un sef de serviciu care indeplineste conditiile.

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa nico123 nico123 Buna ziua,as dori sa stiu si eu ce pregatire, sau ce experienta trebuie pt infiintarea pfa in domeniul protectia muncii? Mentionez ca sunt economist, iar acum ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii de securitate si sanatate in munca ady1313 ady1313 Am un SRL din 2003 si vreau sa stiu cum pot sa prestez servicii de SSM daca am facut un curs in domeniu de 80 ore(cod CAEN il am). De ce aprobari am ... (vezi toată discuția)
Inspector ssm ramonamd ramonamd Buna ziua, As vrea sa stiu daca imi pot infiinta un SRL sau PFA prin care sa pot oferii servicii externe in domeniul SSM daca am un curs de Inspector SSM de ... (vezi toată discuția)