Bună ziua.
Subiectul pe care vreau sa îl supun dezbaterii este cuprins în art 50, alin. 1 lit. a) din HG 1425/2006 ( normele metodologice de aplicare ale legii SSM 319/2006) . Este vorba despre cerințele minime de pregătire în domeniul SSM, nivelul superior, nivel care oferă posibilitatea de a conduce un serviciu intern de prevenire si protecție în cadrul unei societăți sau un serviciu extern de prevenire și protecție, în cazul în care exista vechime de cel puțin 5 ani în domeniul SSM.
Litera a) a articolului la care am făcut referire, limitează persoanele fizice care au o vechime mai mare de 5 ani și care îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 50, alin. 1, lit. b) și c) din HG 1425/2006 ( curs inspector SSM - 80 ore, curs postuniversitar SSM 180 ore) , să devină conducători de serviciu extern de prevenire și protecție, prin condiționarea absolvirii anumitor studii superioare și anume: domeniile fundamentale ale științelor inginerești, silvice și agricole.
Cazul meu : vechime 6 ani în domeniul SSM, curs Inspector SSM 80 ore, curs postuniversitar SSM 240 ore și facultatea de economie ( științe sociale, nu inginerești).
Am cautat în legea abrogată a SSM ( legea 90/1996 și normele ei de aplicare: Ordinul 388/1996) și în mai multe directive europene ( de ex. 89/654/EEC of 30 November 1989) ce privesc organizarea securității și sănătății în muncă, și nu am găsit condiții similare pentru conducătorii de servicii externe de prevenire și protecție. Nu cunosc orginea acestei condiții de studii.
Înțeleg că majoritatea domeniilor ale științelor inginerești ajută mult la activitățile SSM ( evaluarea riscurilor, întocmirea planului de protecție, elaborarea instrucțiunilor proprii), dar de ce cineva care a absolvit, de exemplu științele solului sau protecția plantelor ( ramuri ale Ingineriei resurselor vegetale și animale ) este mai abilitat, in opinia legiuitorului, decât un economist, pentru a fi conducător de serviciu extern de prevenire și protecție?
Este posibil un proiect de modificare a legii dacă se adună suficienți doritori ? Apariția mai multor servicii externe de prevenire și protecție, prin lipsa acestei exigențe de a conduce un serviciu extern, ar avea un beneficiu pentru comunitate.
Cine se află în situații similare, să lase mesaj.
Aștept păreri avizate. Vă mulțumesc!