avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Nivel superior SSM - propunere modificare HG1425/2006
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Nivel superior SSM - propunere modificare HG1425/2006


Bună ziua.
Subiectul pe care vreau sa îl supun dezbaterii este cuprins în art 50, alin. 1 lit. a) din HG 1425/2006 ( normele metodologice de aplicare ale legii SSM 319/2006) . Este vorba despre cerințele minime de pregătire în domeniul SSM, nivelul superior, nivel care oferă posibilitatea de a conduce un serviciu intern de prevenire si protecție în cadrul unei societăți sau un serviciu extern de prevenire și protecție, în cazul în care exista vechime de cel puțin 5 ani în domeniul SSM.
Litera a) a articolului la care am făcut referire, limitează persoanele fizice care au o vechime mai mare de 5 ani și care îndeplinesc condițiile prevăzute de art. 50, alin. 1, lit. b) și c) din HG 1425/2006 ( curs inspector SSM - 80 ore, curs postuniversitar SSM 180 ore) , să devină conducători de serviciu extern de prevenire și protecție, prin condiționarea absolvirii anumitor studii superioare și anume: domeniile fundamentale ale științelor inginerești, silvice și agricole.

Cazul meu : vechime 6 ani în domeniul SSM, curs Inspector SSM 80 ore, curs postuniversitar SSM 240 ore și facultatea de economie ( științe sociale, nu inginerești).

Am cautat în legea abrogată a SSM ( legea 90/1996 și normele ei de aplicare: Ordinul 388/1996) și în mai multe directive europene ( de ex. 89/654/EEC of 30 November 1989) ce privesc organizarea securității și sănătății în muncă, și nu am găsit condiții similare pentru conducătorii de servicii externe de prevenire și protecție. Nu cunosc orginea acestei condiții de studii.
Înțeleg că majoritatea domeniilor ale științelor inginerești ajută mult la activitățile SSM ( evaluarea riscurilor, întocmirea planului de protecție, elaborarea instrucțiunilor proprii), dar de ce cineva care a absolvit, de exemplu științele solului sau protecția plantelor ( ramuri ale Ingineriei resurselor vegetale și animale ) este mai abilitat, in opinia legiuitorului, decât un economist, pentru a fi conducător de serviciu extern de prevenire și protecție?

Este posibil un proiect de modificare a legii dacă se adună suficienți doritori ? Apariția mai multor servicii externe de prevenire și protecție, prin lipsa acestei exigențe de a conduce un serviciu extern, ar avea un beneficiu pentru comunitate.
Cine se află în situații similare, să lase mesaj.
Aștept păreri avizate. Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Aprilie 2025
Utilizator alternativ, utilizator
Cel mai recent răspuns: Utilizator alternativ , utilizator 14:59, 27 Aprilie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa aveti in vedere 2 aspecte - experienta in domeniu ssm plus pregatirea tehnica.
De regula, experienta in domeniu ssm este legata de practica in teren, la loc de munca din productie, in industrie, unde cerintele tehnice sunt obligatorii pentru a indeplini o functie de conducere, in speta compartiment ssm - actual SIPP. Legiuitorul a avut in vedere cel mai probabil, dar si din experienta proprie (dupa cum se acordau la inceput abilitarile in domeniul ssm, initial in baza Legii nr. 90/ 1996 si imediat dupa aparitia Legii 319/ 2006), sa poata fi sef SEPP un lucrator care a fost sef serviciu PM/ SSM, inspector in cadrul ITM sau in Inspectia muncii. Tori cei mentionati anterior dadeau proba scrisa/ test grila si interviu pentru abilitare si pentru innoire periodica abilitare, in fata unei comisii la care presedinte era inspectorul sef din Inspectia muncii. Dosarul pentru acceptare la proba continea CV candidatului, in baza caruia era acceptat sau nu la proba.
Ulterior, cand sarcina abilitarii a fost transmisa la ITM -uri si a fost nevoie de mai multe servicii externe, abilitarea s-a extins la alti lucratori in domeniul ssm, pastrand doar obligatia studiilor tehnice si experienta in domeniu ssm.
Modificarea legii actuale este doar in competenta Inspectiei muncii. Este dreptul dvs. sa faceti demersuri la Inspectia muncii, in sensul dorit.
Personal, cred ca daca se vor accepta si studii economice, respectivele SEPP cu sef din acest domeniu, va putea presta servicii ssm doar in domenii de activitate, altele decat cele industriale.
Vă mulțumesc pentru răspunsul cuprinzător.
Având în vedere faptul că personal aș fi interesat de a avea contract de colaborare, într o posibilă calitate de conducător SEPP, cu societăți de până în 50 lucrători, ai căror administratori nu doresc să desfășoare activități pe linia SSM sau nu au pregătirea ori capacitățile necesare, precum se prevedere la art. 15 alin. 3 din HG 1425/2006, consider corectă varianta în care conducătorul SEPP îndeplinește condițiile nivelului superior cum sunt prevăzute la art. 50 ale aceluiași act normativ, cu excepția domeniului studiilor absolvite, și își poate desfășura activitatea de prevenire și protecție în domenii de muncă, mai puțin în cel industrial.
Voi încerca în următoarea perioadă să întreprind demersuri în acest sens. În caz de nereușită, rămâne doar varianta de a absolvi studii inginerești.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare pfa nico123 nico123 Buna ziua,as dori sa stiu si eu ce pregatire, sau ce experienta trebuie pt infiintarea pfa in domeniul protectia muncii? Mentionez ca sunt economist, iar acum ... (vezi toată discuția)
Pot fi pfa, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector ssm sau psi ? Georgianavictoria Georgianavictoria Pot fi PFA, fără alte condiții , dacă fac cursul de inspector SSM de 80 ore sau PSI ? Pot da avize și semna avizele, fisele Etc ? (vezi toată discuția)
Servicii externe ssm floriontehnic floriontehnic Care este diferenta dintre conducatorul unui serviciu intern de prevenire si protectie si conducatorul unui serviciu extern? multumesc! (vezi toată discuția)