xpcalin a scris:
Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca imobilul respectiv nu este inca finalizat am primit factura pe suma respectiva cu cota TVA de 19 % cand am fost sa platesc restul in data de 09.01.2009 cei de la firma de la care am cumparat apartamentu miau spus ca au nevoie de factura si de antecontract ca vor sa faca altele pe care sa treaaca suma integrala, si ca trebuie sa merg la un notar pe care mi lau recomandat ei sa semnez o declaratie, declaratie pe care scria ca .....declar pe propria raspundere ca nu am cumparat alt imobil cu tva 5%............, pe care inca nu am semnato atunci am inteles dece vor sa imi refaca factura si antecontractu, tot pe aceeasi suma dar cu TVA 5%.
de aici vine intrebarea mea cu restul din TVA de 14% ce se intampla? in adauga firma la profit sau ar trebui sa il primesc eu inapoi ca totusi era o taxa care trbuia sa junga la stat, nu sa faca ei o factura cu in pret mai mare si un TVA mai mic.
Va multumesc!!!
Presupun ca negocierea initiala s-a facut la pret fara tva. Cota de 19% a devenit 5% pentru locuintele parte a politicii sociale. Ca urmare suma pe care o aveti de plata ar trebui sa fie mai mica (pret initial fara tva +cota de 5%).
Cei de la firma vireaza un tva mai mic la stat si isi maresc marja de profit. Ar fi in folosul Dvs. sa fi pastrat antecontractul initial.
Mai jos inserez textul din lege care priveste speta Dvs.:
Text extras din: Codul Fiscal 2003 - Codul Fiscal al României@
Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se întelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrâni si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai în cazul locuintelor care în momentul vânzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, în cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. în cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta în proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. în cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau împreuna, nicio locuinta în proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii în vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta în proprietate sau închirierea unei locuinte în conditiile pietei.