avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Valabilitate contract colectiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Valabilitate contract colectiv

Buna ziua,

V-as ruga sa-mi raspundeti la 2 intrebari. Am cateva neclaritati in ceea ce priveste Contractul Colectiv de Munca la nivelul ramurii comert , respectiv Contractul nr 589 din 19.11.2007.
1. In primul rand nu stiu daca acest contract este inca in vigoare, eu negasind pe internet nimic legat de faptul ca aceast contract a incetat sa-si produca efectele.
2.Iar in al doilea rand as fi interesat sa aflu daca acest contract isi produce efectele asupra tuturor codurilor Caen ce intra sub ramura comertului.

NEO2009
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:34, 27 Iulie 2009
Clauzele contractelui colectiv de munca la nivel de ramura de comert produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii încadrati în toate unitatile din ramura comert pentru care s-a încheiat prezentul contract colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau strain/mixt), care sunt prezentati în Anexa la contract, sau daca au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publica, distributie, închirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile conform codurilor CAEN 501, 503, 504, 505, 51, 52, 553, 554, 555, 70, 9271; 504, 505, 51, 52, 553, 554, 555, 70, 9271;
b) pentru toti salariatii încadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a încheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau strain/mixt);
c) pentru toti salariatii angajatorului, în cazul contractelor colective de munca încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau strain/mixt).

P.S.
Contractul colectiv de munca la nivel de armura de comert fiind incheiat in 2007 , dupa recodificarea CAEN de la 01 ianuarie 2008 codurile prevazute au o alta numerotatie.
Buna,
Am si eu o mica problema si daca ma puteti ajuta v-as ramane dator.Care este diferenta dintre un contract de munca si un contract civil de prestari servicii?

Va Mutumesc,superadu
Conventiile civile de prestari servicii sunt, asa cum le spune si numele, „niste intelegeri intre persoane fizice si juridice, bazate pe prevederile Codului civil, care permit celor dintai sa presteze servicii remunerate. Disputele create in jurul conventiilor civile au fost generate de faptul ca aceste conventii erau vazute de catre organele de control in domeniul muncii ca fiind forma mascata a unui contract de munca. Drept pentru care, s-a incercat in permanenta delimitarea lor, prin gasirea acelor criterii pe baza carora sa se poata face diferenta: cand ar trebui sa existe un contract de munca si cand este suficienta o conventie civila. Multa vreme aceste criterii aveau in vedere durata contractului, relatia de subordonare, durata timpului de munca.
Pentru a justifica legalitatea si necesitatea unei conventii civile, trebuie aduse argumente legate spre exemplu, de durata contractului si de relatia dintre prestator si beneficiar. Altfel spus, s-ar putea justifica existenta unei conventii civile in conditiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporara, iar prestatorul persoana fizica nu se afla intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar.
Buna,
Vreau sa va multumesc pentru ajutorul acordat.Dar daca imi puteti spune in esenta care este diferenta intre contractul de munca si contractul colectiv de munca,v-as fi cu adevarat recunoscator.


Cu stima si respect,superadu
Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
Contractul colectiv de muncă cuprinde drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi ale salariaţilor cu privire la condiţiile generale de muncă prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi cele convenite în procesul de negociere.

Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv la nivel de ramura bubu.g bubu.g Buna ziua, In situatia in care la nivel de angajator nu este incheiat ccm, mai sunt valabile prevederile ccm, la nivel de ramura in cazul meu ramura industrie ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu in cazul disponibilizarii iulaina iulaina Buna ziua! Astazi am semnat notificarea cf careia postul meu a fost restructurat si ca voi incheia activitatea cf cu art 68 CM. Ceea ce ma intereseaza este ... (vezi toată discuția)
Ccm pe ramura comert beatrice culda beatrice culda Buna ziua, Stiind prevederile CCM pe ramura Comert care mai este in vigoare pana la incheierea unui nou contract: \" [i]Art. 3. - (1) Clauzele ... (vezi toată discuția)