avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul compensatoriu in cazul disponibilizarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul compensatoriu in cazul disponibilizarii

Buna ziua!
Astazi am semnat notificarea cf careia postul meu a fost restructurat si ca voi incheia activitatea cf cu art 68 CM.
Ceea ce ma intereseaza este daca profilul firmei este de distributie ,comert etc. exista obligativitate din partea angajatului sa mi se acorde OBLIGATORIU un numar minim de salarii compensatorii? (nu fac parte din personalul de vanzari).
Mi-ar fi de folos aceast raspuns si insotit de articolele din legislatie.
Am o idee vaga (ceva legat de prevederile contractului colectiv de munca etc) dar vreau un raspuns concret.

Multumesc,
Iuliana
Cel mai recent răspuns: lilky , utilizator 11:53, 6 August 2009
CCMUN pentru anii 2007-2010 dispune la ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
iulaina a scris:

Buna ziua!
Astazi am semnat notificarea cf careia postul meu a fost restructurat si ca voi incheia activitatea cf cu art 68 CM.
Ceea ce ma intereseaza este daca profilul firmei este de distributie ,comert etc. exista obligativitate din partea angajatului sa mi se acorde OBLIGATORIU un numar minim de salarii compensatorii? (nu fac parte din personalul de vanzari).
Am o idee vaga (ceva legat de prevederile contractului colectiv de munca etc) dar vreau un raspuns concret.

Multumesc,
Iuliana

Conform art 78 din contractul colectiv de munca la nivel national la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Mult succes ,
Art.68 din Codul muncii se refera la concediere colectiva ;)
In CCM la nivel de ramura de comert se prevede ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Va multumesc tutror si va doresc numai bine!
Iuliana
iulaina a scris:

Buna ziua!

Multumesc,
Iuliana

Pana sa se ajunga la CCM la nivel de ramura comert trebuie stabilit daca acel CCM se aplica situatiei de fata. Astfel,
ART. 3
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura comert pentru care s-a incheiat prezentul contract colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), care sunt prezentati in Anexa nr. 3 la prezentul contract, sau daca au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publica, distributie, inchirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile conform codurilor CAEN 501, 503, 504, 505, 51, 52, 553, 554, 555, 70, 9271, dumneavoastra trebuie sa stiti daca societatea pentru la care ati fost angajata se include intre cele carora li se aplica contractul colectiv la nivel de ramura comert.

Apoi se pune problema daca la nivel de unitate exista un contract colectiv de munca. De asemenea, in acesta pot fi prevazute drepturi superioare celor inscrise in CCM la nivel de ramura sau national. Adica mai multe salarii compensatorii.

Alte discuții în legătură

Dreptul la salar compensator ? Bohdan Bohdan Buna ziua, Am fost trimis in somaj, sunt pe cale sa depun toate actele. Doresc sa stiu: daca in CIM sau in CCM nu e stipulat nici o informatie legata de ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua, Am si eu o nedumerire.Tocmai am fost concediat pe motiv ca \"firma nu-si mai permite sa ma tina si s-a desfiintat postul meu\".Eu stiam cam am ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel de ramura bubu.g bubu.g Buna ziua, In situatia in care la nivel de angajator nu este incheiat ccm, mai sunt valabile prevederile ccm, la nivel de ramura in cazul meu ramura industrie ... (vezi toată discuția)