iulaina a scris:
Buna ziua!
Astazi am semnat notificarea cf careia postul meu a fost restructurat si ca voi incheia activitatea cf cu art 68 CM.
Ceea ce ma intereseaza este daca profilul firmei este de distributie ,comert etc. exista obligativitate din partea angajatului sa mi se acorde OBLIGATORIU un numar minim de salarii compensatorii? (nu fac parte din personalul de vanzari).
Mi-ar fi de folos aceast raspuns si insotit de articolele din legislatie.
Am o idee vaga (ceva legat de prevederile contractului colectiv de munca etc) dar vreau un raspuns concret.
Multumesc,
Iuliana
Pana sa se ajunga la CCM la nivel de ramura comert trebuie stabilit daca acel CCM se aplica situatiei de fata. Astfel,
ART. 3
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura comert pentru care s-a incheiat prezentul contract colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), care sunt prezentati in Anexa nr. 3 la prezentul contract, sau daca au ca domeniu principal de activitate comertul, alimentatia publica, distributie, inchirierea bunurilor imobiliare proprii, jocurile de noroc si pariurile conform codurilor CAEN 501, 503, 504, 505, 51, 52, 553, 554, 555, 70, 9271, dumneavoastra trebuie sa stiti daca societatea pentru la care ati fost angajata se include intre cele carora li se aplica contractul colectiv la nivel de ramura comert.
Apoi se pune problema daca la nivel de unitate exista un contract colectiv de munca. De asemenea, in acesta pot fi prevazute drepturi superioare celor inscrise in CCM la nivel de ramura sau national. Adica mai multe salarii compensatorii.