Buna ziua,
Am fost trimis in somaj, sunt pe cale sa depun toate actele.
Doresc sa stiu: daca in CIM sau in CCM nu e stipulat nici o informatie legata de cunoscutul salar compensartor, care poate reprezenta 1-3 salarii, nu se primeste nici unul?
In cazul ca nu aveti CCM pe unitate si nici nu este stipulat in CIM, se aplica obligatoriu prevederile CCM National
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Contractul colectiv de munca la nivel national este valabil pentru toti angajatorii, indiferent daca este sau nu mentionat acest drept.
V-ar putea da mai multe salarii compensatorii, dar unul este obligatoriu.
Verificati si in contractul colectiv la nivel de ramura, este posibil sa aveti dreptul la 2 salarii compensatorii.
Daca ati fost concediat ca urmare a desfiintarii postului, chiar daca in CIM sau in CCM-ul societatii angajatoare nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii, aveti dreptul conform CCMUN la un salariu (salariul dumneavoastra de incadrare) compensatoriu, pe care angajatorul trebuie sa vi-l plateasca odata cu lichidarea la zi.
Am depus o cerere, si cu toate acestea continua sa mi se spuna ca sunt privati, si in contractele lor CCM SI CIM nu e stipulat nimic legat de acest salar compensator.