avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la salar compensator ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la salar compensator ?

Buna ziua,
Am fost trimis in somaj, sunt pe cale sa depun toate actele.
Doresc sa stiu: daca in CIM sau in CCM nu e stipulat nici o informatie legata de cunoscutul salar compensartor, care poate reprezenta 1-3 salarii, nu se primeste nici unul?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 12:50, 17 Noiembrie 2009
In cazul ca nu aveti CCM pe unitate si nici nu este stipulat in CIM, se aplica obligatoriu prevederile CCM National
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit ca urmare a unor motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Contractul colectiv de munca la nivel national este valabil pentru toti angajatorii, indiferent daca este sau nu mentionat acest drept.
V-ar putea da mai multe salarii compensatorii, dar unul este obligatoriu.
Verificati si in contractul colectiv la nivel de ramura, este posibil sa aveti dreptul la 2 salarii compensatorii.
Daca ati fost concediat ca urmare a desfiintarii postului, chiar daca in CIM sau in CCM-ul societatii angajatoare nu este prevazuta acordarea de salarii compensatorii, aveti dreptul conform CCMUN la un salariu (salariul dumneavoastra de incadrare) compensatoriu, pe care angajatorul trebuie sa vi-l plateasca odata cu lichidarea la zi.
Ar fi bine sa depuneti o cerere pentru acest salariu.
Nu toti angajatorii il dau "din oficiu".
Am depus o cerere, si cu toate acestea continua sa mi se spuna ca sunt privati, si in contractele lor CCM SI CIM nu e stipulat nimic legat de acest salar compensator.

Ce e de facut la urmatorul pas?

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu lbogdan lbogdan buna ziua.am o problema care ma framanta.am o firma de 5 angajati si pe unul vreau sa-l concediez cu drept la somaj,deci restructurez.mi s-a prezentat cand ... (vezi toată discuția)
Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv la nivel de ramura bubu.g bubu.g Buna ziua, In situatia in care la nivel de angajator nu este incheiat ccm, mai sunt valabile prevederile ccm, la nivel de ramura in cazul meu ramura industrie ... (vezi toată discuția)