Buna ziua,
Am fost trimis in somaj, sunt pe cale sa depun toate actele.
Doresc sa stiu: daca in CIM sau in CCM nu e stipulat nici o informatie legata de cunoscutul salar compensartor, care poate reprezenta 1-3 salarii, nu se primeste nici unul?
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
c) pentru toţi salariaţii încadraţi la angajatorii care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt);
d) pentru toţi salariaţii angajatorului, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt).
(2) Contractele colective de muncă se pot încheia şi pentru salariaţii instituţiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a căror acordare şi al căror cuantum sunt stabilite prin dispoziţii legale.
(3) În cazul în care, din diferite motive, părţile au încheiat contracte colective de muncă la un nivel inferior înaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Refaceti cererea cu prevederile mentionate.
Solicitati in cazul refuzului un raspuns scris, in care sa se mentioneze baza legala si persoana care isi asuma raspunderea pentru aceasta decizie.
O faceti in 2 exemplare, le inregistrati, pastrati dovada.
Daca nu va raspund sau va dau diverse motive fantastice, mergeti in instanta si la ITM.
Sesizare ITM dar fara garantia ca se rezolva. Cel mai sigur, fiindca vad ca esti hotarat, chemare in judecata. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
In ceea ce priveste " sa faci cerere", personal nu sunt de acord pentru simplul motiv ca este undrept care mi se cuvine si nu trebuie sa-l cer. El cade in obligatia angajatorului. Cerere fac la instanta unde solicit recunoasterea dreptului meu.
Traim intr-o tara in care daca nu dai cu pumnul in masa tinand legea in cealalta mana nu primesti nici o ceapa degerata.
Din pacate cateodata nici atunci nu primesti nimic.