Buna ziua,
in zona stadionului 1 Mai - Timisoara - exista un complex de cluburi/strand/discoteca in aer liber care in mod regulat in weekend (vineri spre sambata / sambata spre duminica) noaptea - folosesc un volum total nepotrivit al instalatiilor de sonorizare. In zona functioneaza si Spitalul Judetean. Au autorizatie de functionare, reclamatiile telefonice la politie se termina cu vesnicul - "politia nu are decibelmetru" - nu avem ce sa facem (se pare ca amenzile nu au efect) - si ma trimit sa reclam la primarie care a emis autorizatia de functionare.
M-ar interesa:
1. Unde reclam in scris faptul ca sunt deranjat de activitatea de noapte a cluburilor din zona respectiva? Care este procedura?
2. Se pare ca sunt in mod regulat cateva sute de reclamatii de fiecare data cand activitatea cluburilor respective depaseste limita bunului simt. Exista vreo modalitate legala prin care pot afla cine sunt ceilalti reclamanti? Care?
3. Daca aflu cine sunt ceilalti reclamanti si reusim sa ne organizam cumva, si cum primaria si politia se pare ca sunt neputincioase/neinteresate de problema - care ar fi solutia in cazul unei asemenea probleme?
Mie imi pare a fi un caz banal de tulburare a linistii publice, ce dureaza de ani, si cineva nu isi face datoria. Cine trebuie sa solutioneze probleme de o asemenea natura? Politia? Primaria? Se pot invoca motive tehnice - de genul "nu avem decibelmetru" - drept scuza pentru neindeplinirea obligatiei de a asigura linistea publica? Daca da, in ce conditii?
4. Sunteti in masura sa-mi recomandati ce ar trebui facut intr-o asemenea situatie?
Atentie ca mai exista L nr 61/1991 republicata care impune program de liniste
Contraventiile la L nr 61/1991 sunt constatate si consemnate de catre politie
De acord, stiu si de lege, stiu si ca politia ar trebui sa constate si sa amendeze.
Insa fie nu o fac, fie amenzile nu au nici un efect. Nu stiu cum as putea sa verific ca au dat intr-adevar amenzi. Politia ma trimite cu reclamatiile la primarie (?????).
So ... aici vorbesc de ceva mult mai adanc. Investitii de milioane de euro, un patron fost sef al politiei rutiere, o autorizatie de functionare obtinuta in plin centrul orasului intr-o zona plina de blocuri si langa spitalul judetean, si reclamatii care dureaza de ani de zile fara nici un efect.
Deci exista o lege care nu nu-si face efectul si un organ (politie, primarie care nu-si fac datoria). Eu, simplu cetatean, mic si insignifiant si deranjat intr-un drept fundamental (acela de a putea dormi, pur si simplu) - ce pot face in ac est caz?
Este in stare vreun consultant juridic al acestui site sa-mi raspunda la intrebarile formulate mai sus (in primul meu post)? Eventual sa-mi dea un sfat juridic aplicabil?
Formulati sesizari si le trimiteti pe adresele institutiilor si autoritatilor din frumosul dv oras.
Gasiti adresele lor pe internet si trimiteti tuturor: Primarie, Prefectura, Consiliul Judetean, Politia Judetului, Politia Municipiului, Autoritatea de sanatate publica, Garda de mediu, birourile parlamentarilor timisoreni....
Daca vreti si ca aceste sesizari sa fie facute public, expediati-le si televiziunilor, posturilor de radio, ziarelor timisorene. Poate unii din acestia vor gasi ca e un subiect interesant,. daca nu acum macar dupa referendumul de care se ocupa toti acum.
Multumesc, asa o sa fac.
O sa incerc insa in prealabil sa gasesc mai multe persoane ce au aceasta problema - altfel risc sa fiu privit ca o persoana - sa zicem "ciudata" - care are un fix. Reactiile colegilor de lucru nu au fost deloc incurajatoare cand le-am pomenit de aceasta chestiune - iar o sesizare facuta acum cativa ani pe exact aceeasi problema pe www.domnuleprimar.ro - a primit foarte multe reactii negative (injuraturi, facut misto, etc.). Daca suntem mai multi - avem sanse mai multe. Cum singura in masura sa stie cine a mai facut reclamatii este Politia - exista vreo modalitate de a afla pe ceilalti reclamanti de la Politie, daca le formulez o cerere in acest sens? Este aceasta o informatie ce tine de domeniul public? Sau exista o alta modalitate?