avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta vechime

Un salariat lucreaza la un SRL in perioada 01.11.2011-05.07.2012,data la care este fortat sa-si dea demisia . La data incetarii CIM salariatul solicita verbal departamentului HR eliberarea adev.vechime, adev.venit, fluturasii salariu, extras Reges pt perioada lucrata.
Pe motiv ca dureaza pana se pot obtine respectivele documente i se cere sa revina a doua zi. Cum este dus permanent cu vorba, fostul salariat trimite o astfel de solicitare angajatorului pe adresa de e-mail si solicita expedierea documentelor respective prin posta cu confirmare de primire.Solicitarea a fost transmisa in data de 13.07.2012, iar raspunsul primit a fost : conform Codului Muncii nu putem sa eliberam documentele pretinse fara sa avem o cerere scrisa din partea d-voastra !!! Ei raspunzand fix unei Cereri scrise !
Nu am gasit in C.M. expresia -solicitare scrisa - si cum ne-am saturat de sicanele fostului angajator, ne putem adresa ITM in aceasta situatie ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:22, 14 Iulie 2012
Email nu constituie o cerere scrisa si nici dovada in instanta ... daca la email era atasata o semnatura electronica , atunci se putea lua in considerare solicitarea respectiva ..

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

In cazul unui refuz al angajatorului , va puteti adresa ITM-ului.
mergeti la Casa de pensii , cei drept contracost , dar , va da pe loc cotizatiile dvs. care reprezinta vechime care vor fi utile si la pensie , asta daca nu doriti confidentialitatea veniturilor salariale realizate, adica le prezentati si altora .

ITM nu va ajuta pe niciunul, va complicati situatia care este oarecum ilara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
ovidiu7676, utilizator
ovidiu7676 a scris:

.....

ITM nu va ajuta pe niciunul, va complicati situatia care este oarecum ilara.



De ce considerati ca este ilara situatia ? .. cred ca trebuie sa ne abtinem a face comentarii care nu au nicio legatura cu subiectul topicului deschis pentru a nu crea loc de discutii inutile ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinte de vechime in munca CIASFM CIASFM Buna ziua, Intentionez sa depun un dosar pentru angajare la Primarie, unde mi se va solicita adeverinta de vechime in munca. Aceasta trebuie solicitata la ITM ... (vezi toată discuția)
Obtinere adeverinta de vechime brandusa2015 brandusa2015 Buna ziua, in cazul in care, un fost angajat, din diverse motive nu poate obtine adeverinta de vechime de la fostul angajator, se poate adresa ITM? in ce ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta vechime didi24 didi24 Buna ziua , sotului meu fostul patron refuza sa-i elibereze adeverinta de vechime, a fost o firma de contructii si nu are secretariat sau ceva ca sa poata face ... (vezi toată discuția)