avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de crestere a copilului

Buna ziua!
Am cateva intrebari referitoare la modalitatea de acordare a concediului de cresteere a copilului. Eu sunt profesor titular in Romania, dar in urma cu doi ani am optat pentru un concediu fara plata, iar anul trecut am lucrat in cadrul unui proiect de colaborare cu MECTS. Am platit la stat doar impoitul de 16%, fara alte contribute. Din aceasta toamna, 2012, voi continua colaborarea cu MECTS. Mentionez ca pentru lunile iulie si august nu am contract de colaborare. In toata aceasta perioada de colaborare postul din Romania mi-a fost rezervat. Ma intrebam daca pot beneficia in aceste conditii de concediu de crestere a copilului, incepand cu luna februarie sau martie 2013. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anycyk , utilizator 22:10, 14 Iulie 2012
V-ar trebui venit realizat in fiecare luna din perioada martie2013-aprilie2012 sau februarie 2013-martie 2012,
Venitul din activitatea de colaborare se ia in calcul,dar daca aveti cele 2 luni de intrerupere,nu veti putea beneficia de acest drept.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
1. Ati omis un lucru important: data nasterii copilului.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate acestora.
- Nu este o conditie plata contributiilor ci numai obtinerea de venituri profesionale impozabile.

Data nasterii copilului va fi in februarie/martie 2013. Voi incepe din nou colaborarea cu MECTS din septembrie 2012. Am mai avut colaborare din sept 2011 pana pe 30 iunie 2012, deci, 9 luni. Dar, repet, eu in acest moment apar ca titulara pe o catedra din tara, catedra imi este rezervata.
Asadar eu am 10 luni de contributii, 2 de intrerupere a contributiiloe si apoi inca 6/7 luni de contributii. Nu se pot plati contributiile pentru cele doua luni in care nu am cotizat?
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu spune ca pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa aveti platite contributiile ci ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate.

2. Sunt eligibile si fractiunile de luna in care ati avut astfel de venituri dar nu sunt luate in calcul lunile intregi in care nu ati avut astfel de venituri.

Alte discuții în legătură

Conditii pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului gherlananca gherlananca Sunt insarcinata si am ca termen al nasterii 11 sept 2013. Din 2 martie 2013 sunt tot in concediu medical (datorita contractiilor) si medicul mi-a interzis sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil iulyca iulyca buna, sunt iulia si am o intrebare. Am fost angajata in invatamant din februarie 2011 pana in iunie 2011. In lunile iulie si august am avut o intrerupere de ... (vezi toată discuția)
Acordare idemnizatie de crestere copil Alexandra1910 Alexandra1910 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Pe data de 22 august 2012 m-am angajat, iar in luna septembrie am ramas insarcinata. Pot beneficia de indemnizatia de crestere ... (vezi toată discuția)