avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inundatie apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inundatie apartament

buna ziua,
tin sa precizez de la bun inceput ca sunt o persoana juridica cu sediul intr-o asociatie de proprietari.
in urma cu 1 saptamana am fost inundat de vecinul de deasupra mea din cauza infundarii intre etaje a scurgerii de la chiuveta de la bucatarie.
existenta unui "dop" a dus la inundarea apartamentului de deasupra mea si apoi, implicit, scurgerea prin ziduri a apei in apartamentul meu si a celui de sub mine (apa in apartamentul de deasupra mea era de 5 cm in bucatarie si la mine curgea apa pe pereti si din intrerupatoare si prize)
avand in vedere cauza inundatiei (nimeni nu stie daca are sau nu un "dop" la scurgerea de la chiuveta din bucatarie sau este in curs de inchidere acel "dop", deoarece toti suntem tributari civilizatiei vecinului de sus daca isi arunca resturile menajere gen grasimi de la prajit, teitei de la supa, orez fiert, etc in scurgerea de la chiuveta) am avut o atitudine intelegatoare fata de vecinul de deasupra mea (el era si plecat cu familia in concediu si parintii lui au venit intr-un suflet sa rezolve problema).
ideea este ca eu trebuie sa zugravesc holul, bucataria si living-ul, basca sa schimb vreo 4 mp de laminate care s-au umflat cand au inceput sa se usuce.
am discutat cu administratorul asociatiei si acesta a spus ca nu are nicio rezolvare ptr mine, intelegand din aceasta (si aceste ganduri mi-au fost confirmate) ca ma poate inunda din aceasta cauza de 100 de ori si tot de atatea ori eu imi voi reface apartamentul (partile afectate) din resurse proprii.
eu i-am propus ca in astfel de situatii sa se apeleze la fondul de reparatii existent, deoarece nu este o culpa voluntara, daca ar fi lasat un robinet deschis sau eu mai stiu ce din vina proprie, sigur incercam sa gasim o solutie ptr amandoi, dar asa...
acum va intreb: este corect? chiar nu pot face nimic? ce rezolvare imi propuneti?
cineva m-a sfatuit sa merg la presedintele asociatiei, sa ii spun sa convoace o comisie care sa constate stricaciunile produse si sa se ia o hotarare in acest sens.
i-am propus administratorului sa facem intr-o zi sa fim toti acasa, toti proprietarii, si la fiecare sa mergem si sa curatam cu "sarpele" scurgerea si apoi...atentie...de fata cu oamenii care fac acest lucru sa trateze propria scurgere cu o cantitate de gel de desfundare sau praf efervescent sau ceva din cele ce sunt pe piata in acest moment ca sa avem constiinta lucrului indeplinit 100% la toti colocatarii si, periodic (lunar) sa se administreze acest tratament de fata cu o comisie (spun acestea deoarece si eu am avut ghinionul sa fiu inundat din aceeasi cauza, doar ca dopul era intre apartamentul meu si cel de sub mine, astfel ca apa imi venea mie in chiuveta de la cei ce o foloseau mai sus de mine...dar am fost acasa si nu am prejudiciat vecinu lde dedesubt, iar de atunci, lunar, imi tratez scurgerea cu un praf efervescent si nu am mai avut probleme - 2 ani)
o idee care mi-a venit daca nu se va rezolva favorabil aceasta situatie, sa imi fac o podea cu cadere spre masca de scurgere a chiuvetei de bucatarie, sa o sparg la nivel cu podeaua si pot pleca in concediu linistit....orice tentativa de inundare va fi in detrimentul celor de sub mine, deoarece toata apa se va scurge in masca blocului si cel care are betonata cumva masca la nivel cu apartamentul va fi ghinionul lui sau se va scurge toata in subsol.

multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:14, 18 Iulie 2012
faceti o asigurare serioasa de locauinta si bunuri si lasati firma de asigurari sa-si faca treaba
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presediintele acesteia ;administratorul de imobil este simplu angajat al asociatiei de proprietari, cu limita de competenta sa execute hotararile dispuse de adunarea generala,de catre presedinte si comitetul executiv
Incheiati asigurarea facultativa a locuintei,astfel incat in caz de situatie speciala,asiguratorul va despagubeste pe dvs si se indreapta cu pretentii impotriva vinovatului
In raport cu ideea de a va face podea cu cadere spre masca ...va asigur ca in cazul apartamentelor situate in imobile cu destinatia de locuit,realitatea si instanta demonstreaza ca modificarile la instalatia individuala sau comuna sunt partial eficiente
O situatie asemanatoare am avut in asociatie.
Asociatia a platit asiguratorului 425o lei pentru persoana juridica din asociatia noastra.
Este conducta comuna de scurgere dela bucatarii.
Asadar - asigurare-si discutii cu administratorul pentru curatarea preventiv a conductei.
La noi a fost o situatie mai speciala,scurgerile au fost din fonta,acestea s-au deteriorat in
timp iar de cativa ani de economisirea apei calde(in special bucatarii),pentru eliminarea
acestei situatii am schimbat conducta.
.
multumesc de raspuns, dar cine e vinovatul? vecinul de deasupra sau asociatia ca nu a remediat defectiunea? vecinul de deasupra se poate apara spunand ca nu poate stii ce se intampla in masca, nu se vede si deoadata se infunda...
multumesc!
Cartea tehnica indica schimbarea conductelor comune dupa 25 de ani.Din care cauza
asociatia este cea care va platii despagubirea impusa de asigurator.

Alte discuții în legătură

Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie ... Piciu Dumitru Piciu Dumitru Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie in urma careia i-mi distruge tavanul baii L-am anuntat dar nu ia nici o masura Cum ar trebuii ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Administratorul asociatiei de proprietari vinovat de inundatia produsa in apartamentul de la parterul blocului? relav_2010 relav_2010 Buna ziua. Locuiesc la parterul blocului (p+4), construit in 1964. Deoarece absenez din tara, am imputernicit notarial o persoana care tine legatura cu ... (vezi toată discuția)