avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul Asociatiei de Proprietari vinovat de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul Asociatiei de Proprietari vinovat de inundatia produsa in apartamentul de la parterul blocului?

Buna ziua.

Locuiesc la parterul blocului (p+4), construit in 1964.
Deoarece absenez din tara, am imputernicit notarial o persoana care tine legatura cu Asociatia de Proprietari, iar seful de scara are nr. de tel. al imputernicitului meu.

1. In data de 01.07.2012, imputernicitul meu a vizitat apartamentul si, a constatat ca apartamentul a fost inundat din cauza refularii apei menajere prin chiuveta din bucatarie. Anterior, vizitase apartamentul in 26.06.2012 si nu a exitat nici o problema in apartament. Mai mult, desi scurgerea apei din chiuveta se realiza fara probleme, pentru a evita o eventuala refulare, chiuveta avea dopul pus, pe el era pus un dog de lemn si o oala plina cu 10 l de apa.

Intreband vecinii de pe scara, imputernicitul meu a aflat ca nu a existat nici un fel de avarie care sa necesite o interventie de urgenta pe coloana respectiva, dar ca:
Administratorul Asociatiei de Proprietari se gasea pe bloc in 27.06.2012 (pentru probleme la alte coloane!), impreuna cu un locatar (seful de scara de bloc) si un instalator, apoi au introdus spirala (sarpele) lunga de 12 m si diametrul de aprox. 25 mm, si pe coloana de evacuare a apei menajere de la bucatariile noastre.
La un moment dat, dupa ce au reusit sa introduca intreaga spirala si au simtit ca au eliminat un „dop considerat vinovat” pentru refularea uneori a apei in chiuveta de la etajul I, au cerut locatarilor de pe coloana respectiva sa dea drumul la apa si s-o lase sa curga pentru a verifica daca apa se scurge din chiuvete. In mod nefericit, toti au uitat ca in acel moment nu exista nici o persoana in apartamentul de la parter si precum si eventualele consecinte ale acelei actiuni pe coloana respectiva.


2. Constatand dezastrul din apartament: inaltimea apei uleioase, negre, adanca de 6-7 cm, covoarele si parchetul imbibate in apa menajera refulata prin chiuveta din bucatarie timp de 5 zile, peretii imbibati cu apa sugativata urat mirositoare (pana la 30 cm inaltime), imputernicitul meu a chemat administratorul care a venit impreuna cu acelasi locatar si instalator, si timp de 6 ore au desfundat ceea ce au infundat in urma cu 5 zile. Surprinzator, oala cu apa curata plutea in chiuveta cu apa murdara.

In final, imputernicitul meu l-a intrebat pe adminisrator sa-i spuna, cine raspunde pentru pagubele produse in aprtament iar el a spus ca toti vecinii.

Eu cred ca este vinovat doar administratorul, deoarece nu trebuia sa intervina pe coloana fara sa anunte locatarul de la parter. Repet, nu era vorba de vreo avarie care necesita o interventie de urgenta si neanuntata.

Va rog sa-mi sugerati prevederile legale pe care pot sa le invoc intr-o plangere adresata presedinelui Asociatiei de Proprietari, impotriva administratorului, in scopul unei rezolvari amiabile. Administratorul stie ca am fotografiat tot dezastrul, iar inlaturarea urmarilor: parchet umflat, peretii murdari, deteriorarea mobilei si a apometrului din cauza apei murdare si a grasimii de pe el, mirosul insuportabil (desi zilnic, intre orele 08-22, sunt deschise toate ferestrele), implica costuri suplimentare pe care, cred, trebuie sa le suporte administratorul Asociatiei de Proprietari.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: carmenganea , utilizator 12:35, 29 Septembrie 2020
Administratorul Asociatiei de Proprietari se gasea pe bloc in 27.06.2012 (pentru probleme la alte coloane!), impreuna cu un locatar (seful de scara de bloc) si un instalator


Din sustinerile dvs rezulta concret ca nu administratorul de imobil a intervenit asupra instalatiei,ci instaltorul
Mai mult,la momentul interventiei asupra instalatiei parte comuna,a fost prezent inclusiv seful de scara de bloc
Administratorul de imobil nu poate fi facut responsabil pentru actiunile instalatorului,care ca si persoana specializata detinea obligatia sa isi ia masurile de precautie sa nu cauzeze prejudicii la proprietatea privata
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt administrator si am in bloc cateva apartamente nelocuite. In cazuri din acestea iau legatura cu persoanele de contact pentru apartamentele respective si stabilim o intalnire urgenta pentru rezolvarea problemei.
Legal nu puteti invinui pe cineva, e greu sa va dau un raspuns in sensul in care il vreti dv.
Pana la urma, daca ati lasat pe cineva imputernicit sa aiba grija de apartamentul dv., persoana in cauza trebuia chiar sa aiba grija de apartament.

De asemenea am niste semne de intrebare cum un apartament se poate inunda in halul asta din cauza defularii apei la bucatarie (unde este un consum mai mic de apa decat la baie) si in conditiile in care scurgerea chiuvetei era acoperita cu dop si oala de 10 l plina cu apa..... O fi fost lasata apa sa curga cateva minute ca sa se constate ca se scurge bine pe coloana, dar nu cred ca au lasat-o sa curga zile in sir pentru ca, totusi, e vorba si de consumul de apa....

Chiar daca se obtureaza scurgerea chiuvetei,se omite aspectul esential ca apa poate inunda prin scurgerea de supraplin ....
Nu conteaza consumul mic de apa ci presiunea apei si perioada cat a persistat inundatia
De curand am avut in condominiu o situatie similara in care au fost cauzate prejudicii substantiale la 5 apartamente de la o defectiune la instalatia de la bucatarie,unde proprietarul a montat masina de spalat rufe.Presiunea cu care se elimina apa de la masina de spalat prin sistemul de centrifugare la viteze de 1000-14000 rotatii/minut, este evident mai mare decat presiunea normala a apei de la chiuveta
Personal m-am confruntat cu neplacuta situatie de a fi inundata de vecinul de la etajul superior prin tavan si tevile de alimentare cu agent termic
Va multumesc pentru interventii.


1. elga50 a scris:

De asemenea am niste semne de intrebare cum un apartament se poate inunda in halul asta din cauza defularii apei la bucatarie (unde este un consum mai mic de apa decat la baie) si in conditiile in care scurgerea chiuvetei era acoperita cu dop si oala de 10 l plina cu apa..... O fi fost lasata apa sa curga cateva minute ca sa se constate ca se scurge bine pe coloana, dar nu cred ca au lasat-o sa curga zile in sir pentru ca, totusi, e vorba si de consumul de apa....

Va rog sa va imaginati ca tot ce s-a evacuat din 4 bucatarii in perioada 27.06 - 01.07 (aprox. 4 zile si jumatate), s-a revarsat in bucataria de la parter, deoarece a fost eliminat/dislocat acel „dop considerat vinovat” (evident, nu si-au dat seama ca este cel din chiuveta!).
Nici nu le-a trecut prin cap sa verifice daca iese sau nu apa in canalul din fata scarii. Ar fi constatat ca apa nu iese si ca ramane undeva, inainte de canal, adica in apartamentul de la parter.
Adevaratul dop de pe canal a fost eliminat abia in 01.07.2012, cand i-a chemat imputernicitul meu. Dopul se fixase (cred, cu mult timp in urma) intre coloana si canal (directia staga) pe sub holul din casa scarii la parter, iar bucataria mea este in directia dreapta fata de coloana.


2 . Imputernicitul meu viziteaza apartamentul aproape zilnic si vecinii stiu acest lucru deoarece este vazut. Mai mult, pentru ca era urgent, in februarie a.c. a primit telefon de la sotia sefului de scara care l-a anuntat ca la Asociatie se aduna bani pentru montarea interfonului, iar in 3 mai a.c. l-a sunat din nou anuntandu-l ca se lucreaza la montarea interfonului si e necesar sa fie si el pezent in apartament.
Acum insa, au fost cateva zile caniculare in care imputernicitul meu nu a iesit din casa si atunci nu a trecut pe la apartament, dar putea sa fie plecat din localitate, de exemplu... Altii lipsesc pentru ca pleaca in concediu etc.... Si nu era necesara o interventie urgenta, nu era nici o avarie.


3. E necesar sa mai dau cateva detalii:

In decembrie 2011, nu era pus dopul la chiuveta, iar impternicitul meu a observat urme uscate, semn ca refulase apa aprox. pana la jumatatea chiuvetei. Contactand vecina de la etajul I, aceasta i-a spus ca si la ea refuleaza apa, ca a vorbit cu un instalator care i-a promis o interventie prin scurgerea de sub chiuveta dar cu conditia sa fie cineva acasa la parter (adica la mine).
Atunci, imputerncitul meu a luat legatura si s-a consultat cu restul vecinilor de la etajele II-IV, coloana bucatariilor, apoi a formulat o cerere scrisa in numele celor de pe coloana si semnata de toti.
In cerere se solicita o interventie urgenta pentru desfundarea coloanei de evacuare a apei menajere de la bucatarii (a fost inregistrata la Asociatie in 13.12.2011).

Raspunzand acelei cereri, in 22.12.2011 (intamplator, eram si eu in locuinta), initial a fost adusa o masina pentru desfundare dinspre canalul din fata scarii blocului, dar nu s-a rezovlat nimic deoarece nu stiau care este orificiul pentru coloana bucatariilor respective ( canalul respectiv comunica cu vreo 4 coloane). Astfel, au decis sa desfunde coloana respectiva, de pe bloc, interventie cu acea spirala, tot in prezenta administratorului. La verificare, apa curgea din chiuveta, dar nu cu viteza mare, insa nu mai refula.

Dupa plecarea mea, periodic, imputernicitul meu umplea chiuveta cu apa calda si apoi verifica modul de evacuare. Nu era nici un indiciu de refulare. Preventiv, lasa acea oala pe dopul din chiuveta.

Prin luna mai, imputernicitul meu a aflat ca la etajul I refuleza din nou apa la bucatarie, in special cand functioneaza masina de spalat montata in bucataria de la etajul IV. La parter nu exista nici un semn de refulare. Totusi, trecand pe la Asociatie (aprox. prin 12.06.2012), i-a spus administratorului ca din nou sunt probleme la etajul I si ca fiind vara ar trebui chemata masina care in decembrie nu s-a reusit a fi folosita pentru interventia dinspre canalul din fata scarii. Administratorul nu a promis nimic, iar ulterior s-a produs interventia si dezastul din primul mesaj.

Eu consider ca inundatia si pagubele s-au produs din cauza interventiei inconstiente a administratorului care, trebuia sa anunte intentia si sa se asigure ca verificarea scurgerii apei din chiuveta (dupa interventia pe coloana) se va putea realiza si la locatarul de la parter.



Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2012
relav_2010, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Locuiesc la etajul 1 , iar sub noi nu mai este o alta locuinta .Blocul este construit in 1974 dar pana acum 3-4 ani nu am avut probleme cu refularea chiuvetei de la bucatarie. Acum de 2-3 ori pe an ne confruntam cu acest lucru neplacut. Va spun sincer ca puteam sa pun orice greutate pe scurgere,dar apa murdara venea pe gaura de la supraplin si culmea este ca in 10minute am reusit sa arunc 3galeti de apa murdara colectata in chiuveta.Daca nu eram acasa , oare ce s-ar fi intamplat? In cazul domnului , daca toti vecinii dau drumul la apa , bineinteles ca se putea acumula atata mizerie in casa, plus ca din 27 pana in 01 vecinii au mai folosit chiuvetele, iar toata apa murdara neavand unde sa se scurga , ii umplea casa omului . Nu va doresc sa treceti prin asa ceva . Noi si noaptea suntem in alerta ptr ca mai nou multi locatari si-au racordat masinile de spalat rufe la teava de scurgere din bucatarie iar scamele in contact cu materiile uleioase si zatul de cafea pe care unii inca il arunca pe teava , pot cauza astfel de DEZASTRE .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa menajera de la bucatarie refuleaza in chiuveta... ce pot face din punct de vedere legal? mirela2402 mirela2402 X-(X-(Ce este de facut??? Locuiesc la etajul 8 iar la etajul 11 pe partea de deasupra apartamentului meu este montata o masina de spalat rufe in bucatarie si ... (vezi toată discuția)
Scurgerea infundata ContSters233635 ContSters233635 ASOCIATIA are drept sa puna sigiliu la apometre sa le citeasca,dau indexsul la ASOCIATIE dar am avut o problema in casa mi sa infundat scurgerea la bucatarie ... (vezi toată discuția)
Dop la conducta de apa aida275 aida275 Buna ziua, am o mare problema . Locuiesc intr un bloc cu 4 etaje la ultimul etaj si nu pot folosi apa la bucatarie deoarece la etajele inferioare este ... (vezi toată discuția)