avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire, drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire, drept de proprietate

Buna,

In urma cu 4 ani mama a decedat si pe baza legii am primit 3/16 parti din casa din oras eu, 3/16 sora mea si restul de 10/16 parti tatal meu. Spuneti-mi va rog cum putem face sa ne primim partea, deoarece tata nu vrea sa vanda nimic, iar de stat cu el in casa nu se poate...iti face viata un calmar. In plus ameninta...poate sa ne dea afara? Ce drepturi avem legate de aceasta casa? Nu il putem obliga sa vanda casa? Eventual sa ne despagubeasca cumva?

Doi la mana...casa de la tara o avem in proportie de 50%-50% doar tatal meu cu mine. Este o casa semifinalizata...el nu mai vrea sa facem nimic acolo, iar eu singur nu am de gand sa investesc intr-o casa care e practic si al lui. As prefera sa vand acea casa...se poate daca avem 50% amandoi? Are mai multe drepturi asupra acelei case? El practic poate demonstra ca eu inca nu aveam venit cand am facut casa si nu am dat bani in ea...are asta vreo importanta? Ce se poate face??

Va rog ajutati-ma....am parti din doua case si nu ma aleg cu absolut nimica..in plus nu ma pot incadra nici la programul prima casa tot din acest motiv....ce e de facut? :(

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Zsolt21 , utilizator 19:30, 25 Octombrie 2012
1. In legatura cu partea dvs. de 3/16. Puteti sa solicitati iesirea din indiviziune cu acordarea unei sulte pentru partea dvs. Daca tatal nu va plati sulta, dvs. veti putea sa il executati silit.

Dvs. puteti vinde partea dvs. de 50% care va apartine (sper ca aveti acte) dar tatal va ramane proprietar pe 1/2 daca nu doreste sa vanda
Cum pot solicita iesirea din indivizune si cine va evalua valoarea imobilului, iar daca se pune problema de executare silita cum se procedeaza?

Cat despre casa de la tara...crede-ti ca as gasi cumparator la 50% din casa? Cat despre acte am actul de mostenire...dar il am doar in copie. :-s...de unde pot obtine un original al actelor? Tin sa precizez ca la finante apare partea din casa pe numele meu...
1. Iesirea din indiviziune se face de comun acord prin notar sau in contradictoriu in instanta. Executarea silita se realizeaza prin intermediul unui executor judecatoresc.
Evaluarea o face un expert specializat.

2. Puteti solicita un duplicat dupa certificatul de mostenitor la notarul care la eliberat.
Sotul supravietuitor are asigurata cota de 1/4 si un spatiu de locuit cat tarieste,dar mostenitorii il por restrange doar la strictul necesar!Trebuie consultat un notar!:((
Din cite am inteles, partajul amiabil este exclus data fiind pozitia tatalui Dv.In aceasta situatie puteti solicita iesirea din indiviziune in instanta. Imobilele se vor expertiza si exista mai multe modalitati concrete de sistare a starii de coproprietate. Fie atribuirea imobilelor catre unul sau altul dintre copartasi cu obligarea aceluia care primeste bunul in natura sa plateasca contravaloarea dreptului celorlalti ( sulta). Fie vanzarea la licitatie a imobilului si distribuirea pretului catre coindivizari in functie de intinderea dreptului fiecaruia.Expertizarea imobilelor este un element ajutator in stabilirea valorii reale a imobilelor avind in vedere toate criteriile care se utilizeaza de experti, inclusiv stadiul de finalizare a constructiei la care v-ati referit.Evaluarea oficiala facuta de expert judiciar poate servi drept criteriu atit pentru atribuirea catre vreuna dintre parti cit si catre un ipotetic cumparator , in cadrul licitatiei.

Alte discuții în legătură

Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune roxana69 roxana69 Daca tatal meu (decedat) a mai avut un fiu dintr-o alta casatorie care vine la succesiune (apartament cu 3 camere )in cota de 3/16, eu am 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Ieșire din indiviziune m-am judecat cu sora mea pentru casa ... elena45i elena45i ieșire din indiviziune M-am judecat cu sora mea pentru casa părintească. Avocatul care m-a reprezentat ma convins că trebuie să cerem \"ieșire din ... (vezi toată discuția)