avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum este calculata plata CM?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum este calculata plata CM?

Sunt in somaj de 11 luni. In luna iunie 2012 am beneficiat de 10 zile concediu medical (din care 8 zile lucratoare si 2 zile nelucratoare) eliberat de medicul meu de familie.
Intrebarea mea este urmatoarea :
Ce sta la baza calcularii platii concediului medical ? Se foloseste de tabelul anexat la dosarul de somaj in care erau trecute ultimele salarii brute realizate de catre mine la ultimul loc de munca?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:03, 16 Iulie 2012
Se vor lua in calcul indemnizatiile de somaj pe care le-ati primit in ultimele 6 luni, totalul acestora se va imparti la numarul de zile lucratoare cuprinse in cele 6 luni, iar la media zilnica obtinuta se va aplica procentul aferent codului de indemnizatie inscris pe fata certificatului medical.(explicatiile codurilor pe verso).
Valoarea finala se va inmulti cu numarul de zile lucratoare incluse in perioada concediului medical. Aceasta valoare se va pastra pe toata durata concediului medical acordat in continuare, cu alte certificate medicale, avand acelasi cod de diagnostic si fiind unul in prelungirea celuilalt.

OUG nr. 15/2005:
ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevãzãtori, pe perioada în care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4) În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, pentru situaţiile prevãzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.

Perioada in care ati beneficiat de indmenizatie de somaj constituie stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii in baza prevederilor art. 7 coroborate cu prevederile art. 8 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005.

Indemnizatia de concediu medical se calculeaza avand la baza indemnizatia de somaj de care ati beneficiat in perioada ianuarie-iunie 2012.Se calculeaza media zinica realizata in ultimele 6 luni anterioare prezentarii concediului medical , se inmulteste cu nr de zile lucratoare de concediu medical , rezultatul se inmulteste cu procentul acordat in functie de codul de boala.

petro250 a scris:

Sunt in somaj de 11 luni. In luna iunie 2012 am beneficiat de 10 zile concediu medical (din care 8 zile lucratoare si 2 zile nelucratoare) eliberat de medicul meu de familie.
Intrebarea mea este urmatoarea :
Ce sta la baza calcularii platii concediului medical ?

1.In baza de calcul se vor insuma indemnizatiile de somaj pe care le-ati primit in fiecare dintre lunile decembrie 2011,mai 2012.
2. Se va stabili media zilnica a acestei baze de calcul,prin impartirea sumei rezultate din calculul de mai sus la 126,in care 126 reprezinta nr,de zil lucratoare din perioada decembrie-mai
3.Media astfel obtinuta se va multiplica cu 8,nr.de zile lucratoare din cm si cu procentul de plata aferent codului de indemnizatie(daca codul e 01-boala obisnuita,procentul e 75%)
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul concediu medical Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As dori sa stiu care este baza de calcul a indemnizatiei de asig.soc de sanatate,mai exact venitul lunar a unei persoane ce in ultimii doi ani a avut ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cristi1446 cristi1446 Revin cu o intrebare.Concediu medical cu cod 06 este 5 zile (initial)iar restul concediului medical(in continuare)are cod 01.In aceasta situatie care este ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu prenatal! LTM LTM Avand in vedere ca lucrez numai de o luna de zile, imi puteti spune va rog modul de calcul al indemnizatiei pe durata concediului prenatal? Cei de la resurse ... (vezi toată discuția)