avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere de mostenire

problema e una f incurcata.

deci asa.tatal a avut o a doua sotie(prima decedata).si 2 copii din prima casatorie. tatal a murit in februarie 2007 .sotia lui in ianuarie 2008.acu in ecuatie apar 2 case.una in care in contract apare ca proprietar el singur,si o a 2 casa a sotiei dar in care in contract apare si numele lui. nu au impreuna nici un copil.doar 2 din prima casatorie.
mentionez ca nu sa facut dezbaterea de mostenire dupa decesul tatalui.acu dorim sa facem ambele dezbateri.sotia tatalui nu are copii .are 3 surori dintre care 2 decedate si una in viata.una din alea decedate stim de la ea ca ar fi avut copii dar nu stim de unde sai luam pt ca nu sa tinut niciodat nici o legatura cu ei.si nici celelalte surori.(in 20 de ani de cind ne creste o singura data am vazuto pe una din ele),nu sau dat in git cu vizitele.
intrebarea este urmatoarea,care este dreptul nostru din aceste 2 case .vreau sa mentionez cu rudele ei nu a tinut nici un fel de legatura,nu au avut in nici un fel grija de ea,nu au au vizitato kit era bolnava,nu au inmormintato,nici macar nu au participat la imormintare.,si daca si ce putem face ca niste straini sa nu vina si sa ia din munca parintilor nostri.

va multumesc pt raspunsuri,sper ca o sa intelegeti ce am vrut sa zic si ca nu am facut o relatare incilcita.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:41, 11 Ianuarie 2009
In privinta primei case aveti ambii copii 3/4 iar sotia 1/4. In privinta celei de a doua case a sotie,i tatal dv. murind inaintea acesteia nu va poate transmite nici un drept. Totusi, daca apare in contract ar trebui sa afalati daca a fost dobindita in timpul casatoriei caci in aceasta ipoteza ati avea 3/8 din cea de -a doua casa
Nu are importanţă cine este trecut în contract. Dacă prima casă a fost dobîndită după ce tatăl dumneavoastră s-a căsătorit cu cea de-a doua soţie, casa este bunul lor comun. Doar dacă a fost cumpărată în condiţiile art.31 din Codul familiei ea este bun propriu al acelui soţ.

Dumneavoastră moşteniţi cota de 3/4 din averea lăsată de tată (din masa succesorală rămasă la decesul lui). Restul de 1/4 moşteneşte soţia sa. Dacă cele două case au fost cumpărate după căsătorie, se va stabili întîi cota soţiei supravieţuitoare (de obicei, 1/2). Dacă una dintre case a fost bun propriu al tatălui, ea intră în întregime în masa succesorală.

După soţia tatălui dumneavoastră nu puteţi moşteni. La succesiunea ei vin surorile în viaţă şi copiii surorii decedate. Dacă nu are rude pînă la gradul IV, moştenirea ei o culege statul.

Faptul că rudele soţiei tatălui dumneavoastră nu au păstrat legătura cu defuncta nu are nicio importanţă. Ele vor culege succesiunea chiar şi în aceste condiţii.

Dumneavoastră moşteniţi cota de 3/4 din averea lăsată de tată (din masa succesorală rămasă la decesul lui). Restul de 1/4 moşteneşte soţia sa. Dacă cele două case au fost cumpărate după căsătorie, se va stabili întîi cota soţiei supravieţuitoare (de obicei, 1/2). Dacă una dintre case a fost bun propriu al tatălui, ea intră în întregime în masa succesorală.


una a fost al tatalui cumpartata cu prima sotie(adica mama-care a murit in 1982)cea de a doua in timpul casatorie cu cea de a doua sotie. sa inteleg ca din casa dobindita inaintea casatoriei dupa decesul tatalui avem 3/4 copii 1/4 familia ei.si din a doua nimik?

Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
natachka, utilizator
Dacă după moartea mamei dumneavoastră nu s-a dezbătut succesiunea şi dacă nu aţi renunţat la succesiunea ei, prima casă se va împărţi astfel: 1/2 este cota tatălui dumneavoastră (cota sa din bunul comun) iar cealaltă cotă de 1/2 se împarte între dumneavoastră, surorile (3/4) şi tată (1/4). Urmează deci ca dumneavoastră să aveţi 3/8 din casă, iar tatăl 5/8. În masa succesorală rămasă după tatăl domneavoastră intră această cotă de 5/8, cotă din care veţi moşteni 3/4, iar soţia lui (a doua) 1/4.

Din cea de-a doua casă intră în masa succesorală după tatăl dumneavoastră cota sa de 1/2, care se moşteneşte în aceleaşi cote de 3/4 fiicele, respectin 1/4 soţia.

După dezbaterea succesiunii, veţi avea 27/32 din prima casă (soţia lui 5/32) şi 3/8 din cea de-a doua casă (soţia 5/8).

Cotele soţiei sale (5/32 din prima casă, respectiv 5/8 din cea de-a doua) vor fi moştenite de rudele ei, dumneavoastră neavînd vocaţie succesorală.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - succesiune nedezbatuta, consecinte crissa1 crissa1 Daca tata detine o casa din prima casatorie, mama mea decedand ,iar eu nu am deschis o succesiune in privinta mostenirii, tatal meu s-a racasatorit . Daca ... (vezi toată discuția)
Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)