buna ziua!
o intrebare : fostul meu sot nu se intereseaza deloc de copil ( 5 ani ) , refuza plata pensiei alimentare iar acum am o problema. fiul meu are nevoie de o interventie chirurgicala. intotdeauna l-am sunat pt orice problema intervenita in viata fiului nostru. nu e cooperant. intentionez sa il sun din nou solicitand si ajutorul lui in rezolvarea problemei.
am cerut sfaturi in legatura cu plangerea penala. daca se ajunge in instanta inregistrarile pe telefon se accepta ca proba? intentionez sa inregistrez conversatiile cu el pt a documenta refuzul lui continuu de a contribui ...nu doar la cresterea si educarea copilului, plata pensiei alimentare cat si diferitele ocazii in care copilul are nevoie de tatal lui.
se accepta ca proba? trebuie sa-l avertizez ca il inregistrez?
multumesc!
Buna seara.Nu , nu puteti inregistra convorbirea telefonica si apoi sa o folositii ca proba intr-un eventual dosar penal.Ascultarile si inregistrarile telefonice se fac numai cu autorizarea motivata a judecatorului.Daca insa exista o hotarare judecatoreasca prin care fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere pe care nu a achitat-o timp de 2 luni, va puteti adresa cu o plangere la organele de politie de la locul dvs de domiciliu, pentru comiterea infractiunii de abandon de familie fapta prevazuta si pedepsita de art.305 din Codul Penal.Nu trebuie sa faceti dovada neplatii ci fostul sot trebuie sa faca dovada platii pensiei de intretinere.
Neplata de catre sotul dvs., cu rea-credinta, a obligatiei legale de intretinere stabilita in favoarea minorului pe cale judecatoresca, timp de doua luni consecutiv, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de abandon de familie (art.305 C.pen. alin (1) pct.c)).
Actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Pedeapsa in acest caz este inchisoarea de la unu la 3 ani sau amenda.
Interceptarile si inregistrarile audio sau video nu pot fi legal folosite, decat daca sunt realizate cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegeheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt sau pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.
Pensie alimentara
Mirela Dinu
Am si eu o problema cu pensia alimentara. In anul 2006 in urma unei procesului de divort minorul mi-a fost incredintat mie (respectiv mamei), instanta obligand ... (vezi toată discuția)