Va rog sa ma lamuriti cu privire la in urmatoarea problema: daca angajatorul isi trimite salariatii la medicina muncii in afara orelor de program are obligatia sa le compenseze acest timp .
Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006 stabileste la
-art.24 "Masurile prin care se asigura supravegherea corespunzatoare a sanatatii lucratorilor in functie de riscurile privind ssm se stabilesc potrivit reglenmentarilor legale."
-art.25 al.(1) "Masurile prevazute la art.24 vor fi stabilite astfel incat fiecare lucrator sa poata beneficia de supravegherea sanatatii la intervale regulate."
Cerintele minime privind supravegherea sanatatii lucratorilor aprobate prin HG nr. 355/ 11.04.2007 modificata si completata prin HG nr. 37/ 16.01.2008 mentioneaza la
-art. 7 "Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor
profesionale."
-art. 39 "Lucratorul este obligat sa se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sanatatii la locul de munca, conform planificarii efectuate de catre medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului."
Dupa cum se observa nu este o prevedere legala care sa mentioneze ca se face control medical in timpul programului de lucru sau ca se acorda timp liber corespunzator daca acest control medical se efectueaza in afara programului de lucru.
Legiuitorul a avut in vedere obligatia angajatorilor de a se efectua examen medical tuturor lucratorilor, la angajare si periodic, fara costuri pentru lucratori, respectiv obligatia angajatilor de a se prezenta la control la data planificata.
Compensarea cu timp liber daca examenul medical se efectueaza in afara orelor de program a fost lasata pentru negociere intre salariati/ sindicat si angajator.