Buna ziua
Am o situatie a unei angajate care a fost in concediu de crestere copil pe perioada de un an...
Eu ca si angajat am obligatia sa o primesc mai devreme daca aceasta doreste sa se intoarca la servici?
Multumesc
(1)De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază, opţional, oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, dacă se află în situaţia prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a), precum şi cei prevăzuţi la art. 2 alin. (4).
Art. 2
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a)concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
Dvs. ca si angajat faceti doar formele de angajare.Angajatorul este cel care aproba cererea de revenire.
Asta inseamna ca eu nu sunt obligata sa ii accept cererea de revenire din CCC inainte de termenul de 1 an? Imi puteti da vreun argument/ articol din lege?
Dvs. ce calitate aveti in societate ca sa fiti de acord sau nu?Ati spus ca sunteti angajat....
Articolele pe care vi le-am redat sunt foarte clare.
Este dreptul persoanei sa se intoarca la servici,iar angajatorul este obligat sa o primeasca.
Cititi ordonanta integral.
Art. 1
Prevederile art. 2–29 reglementează drepturile care se acordă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 ianuarie 2011, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată.
Eu fac parte din departamentu de resurse umane si vreau sa stiu cum sa procedez din punct de vedere legal si corect.
inteleg ca este vorba de drepturile angajatului insa conform art. de mai jos perioada se stabileste de comun acord.
Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.
IN ACEASTA SITUATIE FIRMA ESTE OBLIGATA SA PRIMEASCA ANGAJATUL MAI DEVREME DECAT PERIOADA STABILITA INITIAL?
Perioada de acordare care se stabileste de comun acord se refera la concediul fara plata, nu la concediul acordat conform art1 alin1 lit a.Aceasta perioada este stabilita de lege.
Daca persoana a cerut si concediu fara plata pe o anume perioada, si doreste sa reduca aceasta perioada,tot angajatorul/patronul/director general trebuie sa dea acordul sau nu.
Editarea cu majuscule se presupune , in limbajul online, ca strigati.
Va rog sa nu utilizati acest fel de scriere.
Va multumesc