avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza somajul, concediile de boala, de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza somajul, concediile de boala, de maternitate intre CCC1 si CCC2, inclusiv CCC2?

Buna ziua,
Sunt in CCC1 pana in data de 15 august 2012, cand baiatul meu implineste 2 ani. Al doilea copil se va naste probabil in data de 6 decembrie 2012. Firma la care am lucrat, a dat faliment, iar pe cele 43 de zile “goale” dintre CCC1 si concediul de maternitate (din 16 august pana in 27 septembrie inclusiv) as primi indemnizatie de somaj.
Intrebarile mele sunt:
1. Pe cele 43 de zile ce suma pot primi ca somaj si ce suma daca as intra in concediu de boala?
2. Pentru concediul de maternitate in baza de calcul intra si o parte din CCC1. Pentru aceasta perioada cele 75% sau 85% se calculeaza din 390 ron (salariu minim brut garantat in plata) sau din suma pe care am primit-o lunar in CCC1?
3. Pentru calculul indemnizatiei pentru CCC2 se iau in considerare si zilele de concediu prenatal sau doar cele de dinainte, respectiv cele de somaj/concediu de boala si lunile din CCC1?

Multumesc foarte mult pentru raspuns si doresc multa sanatate avocatilor care ne ajuta si pe noi, mamicile, sa razbim cu copilasii nostrii in tot sistemul asta schimbator. :D
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 21:37, 25 Iulie 2012
1. Daca intrati in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC2.

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC2 o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC2 suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

6. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

7. In calculul indemnizatiei pentru concediul de maternitate intra cele 6 luni anterioare cu veniturile lor (indemnizatie CCC1, indemnizatie de somaj).

8. In calculul indemnizatiei pentru CCC2 intra cele 12 luni anterioare nasterii cu veniturile lor (indemnizatia pentru CCC1, indemnizaqtia de somaj, indemnizatia pentru concediul de maternitate.

9. - Va mai redau din Legea 76/2002:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin(2) lit.b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
1. NU VETI PUTEA BENEFICIA DE SOMAJ,imediat dupa terminarea ccc1,asa cum doriti dvs.datorita faptului ca ati intrat in ccc in 2010,cf.reglementarilor OUG148/2005 ,cand perioada de crestere copil nu era recunoscuta drept stagiu asimilat de cotizare la somaj si cand cele 12 luni minime de stagiu de cotizare in ultimile 24 de luni necesare pt. a beneficia de somaj se constituie din insumarea perioadei de dinainte de a intra in ccc cu perioada de dupa revenirea in activitate.(ceea ce inseamna ca dupa data de 15august ar trebui sa reveniti la unitate,sa efectuati minim preavizul,dupa care sa fiti concediata,dar inteleg ca deja unitatea a falimentat si in acest caz, contractul dvs. de munca a incetat ,chiar daca va aflati in perioada ccc )

2.Este f.important si nu ati precizat ,eu am presupus doar ,cim ul dvs.a incetat daca unitatea a falimentat si daca da,care este data la care contractul de munca v-a fost inchis?
In functie de acest detaliu,pot sa va spun cum ar trebui sa procedati in continuare....
Buna ziua,
intre timp am aflat, ca fostul meu sef nu mai raspundea de firma falimentata din ianuarie 2012, si noul manager este imposibil de ajuns, sediul fiind din afara tarii. Fostul sef nu mai are nici un drept de semnatura, de eliberare a actelor necesare pentru a intra in somaj si nici nu ma poate lua inapoi pentru nici macar o zi pentru ca apoi sa ma poata concedia. Nu stiu data la care contractul meu a fost inchis (probabil in martie 2012), dar voi incerca sa aflu.
Daca nu intru in somaj, am totusi, dreptul ca in cele 43 de zile sa fiu in concediu medical si daca da, pot intra in concediul de maternitate si in CCC2?
Va multumesc foarte mult
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
melibabus, utilizator
Daca nu mai sunteti angajata nu veti putea beneficia nici de concediu medical.In primul rand
clarificati-va situatia cu fostul angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ALINACARSTEA ALINACARSTEA buna ziua. In prezent sunt in ccc pana la 2 ani. M-ar interesa daca pe cel de-al doilea copil il nasc la 4-5 luni dupa ce primul copil implineste varsta de doi ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc senchiu senchiu Buna ziua! Am o intrebare..... Am fost eleva am terminat liceul am intrat in somaj si din somaj am intrat in ccc ...acum copilul are 1an si 8 luni si sunt ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu si pentru cresterea celui de al doilea copil? ilonaandreea ilonaandreea am o fetita de 17 luni pt care iau indemnizatia crestere copil pana la 1noembrie 2012.in luna martie 2O12contractul meu de munca sa incheiat find pe un post ... (vezi toată discuția)