avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie neacceptata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie neacceptata

Buna seara,

Problema mea consta in faptul ca sunt angajata la un salon cu fractiune de norma, respectiv 4 ore pe zi (20 ore/sapt), insa eu am executat 8 ore in fiecare zi, cate 6 zile pe saptamana( adica 48 ore). Doresc sa plec de acolo deoarece conditiile oferite nu sunt bune, nu am aer conditionat, nici macar ventilator desi am solicitat de mai multe ori sa se remedieze situatia, iluminatul este prost, alte echipamente nu sunt intr-o foarte buna stare de functionare. Mentionez ca toate aceste lucruri le-am anuntat si mi s-a transmis ca se vor lua masuri, dar nu s-a facut nimic, ba mai mult, mi s-a spus ca nu este cazul sa mai astept ventilatie, deoarece mai este o luna si trece vara. Bineinteles ca nici parte financiara nu este satisfacatoare, prin urmare am luat decizia de a gasi un alt loc de munca, in idea de a munci in paralel. Mi-am anuntat seful ca doresc sa schimb programul de lucru cu riscul de a imi reduce din salariu pentru a reusi sa imi revin financiar. Acesta mi-a spus ca nu este de acord si ca vrea sa plec cu preaviz obligatoriu dar eu sa execut acelasi program in continuare , 8 ore/zi cate 6 zile pe sapt, pana la incheierea preavizului. Ma si amenintat ca imi poate aduce sanctiuni grave, deoarece plateste niste taxe la stat pt mine. Problema este ca am gasit un alt loc de munca, unde trebuie sa ma prezint o zi cu o zi, insa termenul este foarte scurt unde trebuie sa incep activitatea altfel pierd acel loc, pt ca nu ma pot astepta. Am incercat sa ajung la o intelegere cu seful, insa nu este chip. M-am oferit sa vin si peste previz , doar sa ma lase sa incep si cealalta activitate, pana imi va gasi inlocuitor. Cum pot proceda in conditiile in care acesta nu si-a respectat obligatiile fata de mine? Pot demisiona fara preaviz? Cum pot face acest lucru?
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
diana0andreea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:27, 23 Iulie 2012
Puteti demisiona fara preaviz daca angajatorul nu-si indeplineste obligatiile asumate prin CIM. Nu are ce sanctiuni grave sa va aplice, cel mult sa va faca incetarea CIM pentru absente nemotivate, dupa ce veti pleca.
Oricum, angajatorul dvs. este in culpa, deoarece nu a respectat programul dvs. de 4 ore/zi, puteti sa-l reclamati la ITM.
Succes!

Codul muncii:
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.
(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fãrã preaviz dacã angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncã.
Prin urmare daca trimit demisia prin plic cu valoare adaugata si cu confirmare de primire este in regula( pentru a putea face dovada acesteia)? In demisia cu preaviz stiu ca nu sunt obligata sa motivez de ce plec, insa nu stiu daca este valabil si pt demisia care se face fara preaviz. Nici macar nu am gasit un model pentru o astfel de demisie. Ma puteti ajuta? Multumesc mult!
1. Dvs. aveti de ales intre doua solutii:
- incetarea CIM prin acordul partilor (art.55b din Codul muncii);
- demisia (art.81 din Codul muncii.

2. Daca nu doriti nu sunteti obligata sa va motivati dorinta de a inceta raporturile de munca.

3. Din Codul muncii:

b]Art. 55
Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.


Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.


4. Va redau ce trebuie sa faceti dvs. in ambele situatii:

A)
Domnule Administrator (Director),

Subsemnatul/a _________salariat/a la SC ___________, va rog sa-mi aprobati incetarea raporturilor de munca cu societatea dvs. incepand cu data de _____
coform ar.55 lit.b din Codul muncii (acordul partilor).


Data _________________ Semnatura,


Dlui Administrator (Director) al S.C. _________________




B)
Catre,
S.C. ____________

Domnule Administrator,

Subsemnatul(a) _________angajat(a) in functia/meseria _______la ____ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 81 (x) din Codul muncii.

Perioada de preaviz de ____ zile lucratoare (prevazuta in contractual individual de munca) va decurge da la data prezentei pana la data de ____ , iar cu data de ______ inceteaza activitatea mea la S.C. ___________
Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!

Data _________________ Semnatura




Multumesc pentru raspuns, insa din pacate prima varianta nu o pot alege, am incercat deja. Asa ca voi recurge la a 2-a varianta, insa nu inteleg de ce este necesar sa mai mentionez perioada de preaviz in demisie ... din moment ce angajatorul si-a incalcat obligatiiile contractuale?... Nu pot demisiona pur si simplu?!
Art.81 C.mun.:
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Asadar, este posibila încetarea contractului individual de munca prin demisie, fara preaviz, numai în cazul în care angajatorul nu îşi îndeplineşte acele obligaţii care sunt reciproce şi interdependente cu obligaţiile salariatului.

Art.40 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate ... danut30 danut30 Buna ziua. Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate de 3 ani. Doresc sa-mi depun demisia cu acordul partilor. Mentionez ca am foarte multe ore ... (vezi toată discuția)
Demisie costin2874 costin2874 Vreau sa imi dau demisia de la firma care lucrez si sa plec la alta firma . La firma la care lucrez nu vreau sa plec cu preaviz :azi vreau sa imi dau demisia ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea conditiilor contractuale elenaericka elenaericka Am fost angajat pe perioada determinata(3 luni) ,part time(4 ore)cu un salariu de 600 lei brut.In luna octombrie am lucrat 16 zile si am primit pe 10 noiembrie ... (vezi toată discuția)