avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dilema somaj/iesire la pensie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dilema somaj/iesire la pensie

De la 1 august, voi fi disponibilizata (se restrange activitatea la firma la care lucrez) Avand in vedere ca am 55 de ani (sunt nascuta in 20 mai 1957) si am 37 de ani si 5 luni vechime in munca, dintre care 17 ani, 10 luni si 20 de zile in grupa a 2-a, pot sa intru in somaj sau voi fi scoasa la pensie.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:07, 23 Iulie 2012
1. Pentru o femeie nascuta in luna mai 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei peste 17 ani lucrati in gr. a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni (60/9 - 3/6 = 57 ani si 3 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 4 ani si 3 luni (37/5 + 4/3 = 41 de ani si 8 luni).

3. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 57 de ani si 3 luni, in august 2014.

4. Pentru ca ati realizat un stagiu de cotizare mai mare cu peste 8 ani peste stagiul complet de cotizare puteti solicita pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 9 luni, in februarie 2013.

5. - Daca veti fi concediata si veti beneficia de indemnizatie de somaj, dupa ce se termina acesta veti putea depune cererea de pensionare.
- Perioada de somaj indemnizat se adauga si ea la stagiul de cotizare pentru pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie - cand si cat? andreidarius andreidarius Mama mea implineste anul acesta 57 de ani si are lucrati zi la zi 20 de ani, in conditii normale de munca. Cand se poate pensiona anticipat ( si cat pierde in ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie la limita de varsta? goby goby Sunt de sex feminin. nascuta in data de 18.09.1957 Am studii superioare la zi de 5 ani (1978-1983) In intervalul :13.09.1983-01.05.1998 , gr.II de munca 100% ... (vezi toată discuția)
Calculul varstei de pensionare pentru grupa a 2-a de munca Miha303 Miha303 Ce vechime este necesara pentru a beneficia de pensie anticipata pentru o persoana (femeie) care a lucrat 16 ani, 11 luni si 9 zile in grupa a 2-a de munca, 6 ... (vezi toată discuția)