avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozitul pe cladire
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozitul pe cladire

buna ziua,
am si eu o nelamurire privind impozitul pe cladiri.
tatal meu a decedat in 2011.anul acesta am deschis succesiunea si in urma acesteia eu si fratele meu suntem mostenitorii lui pentru 2 apartamente si un garaj.fiecare din noi locuind in unul din cele doua apartamente.mama a renuntat la ce i se cuvenea de la tata.are doar partea ei si locuieste cu unul din noi.acum avem doar prima etapa cu dezbaterea mostenirii urmand ca fiecare din noi sa ne trecem fiecare cate un apartament in proprietate.pana atunci putem fi scutiti de plata impozitului majorat pentru cea de a treia proprietate cum platea pana acum tatal decedat?fiind proprietati mostenite putem fi scutiti de plata impozitului suplimentar?acum figuram in certificatul emis de notariat doi mostenitorii pentru partea tatalui si mama pentru partea ei si cu trei proprietati 2 apartamente si un garaj.
Cel mai recent răspuns: mirela_blue , utilizator 14:27, 9 August 2012
. Pana la obtinerea certificatului de mostenitor veti plati ca si inainte . Dupa declararea proprietatilor- in baza acestui certificat- la directia de impozite si taxe din primarie nu veti mai plati impozit majorat pentru acestea- pentru cotele parti detinute prin succesiune legala - (Cod fiscal, art 252 alin (2)) :
ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri

(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:

a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;

c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.

(3) În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar.

(4) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale în raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele în raza cărora sunt situate celelalte clădiri ale acestora. Modelul declaraţiei speciale va fi cel prevăzut prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului.

.

[ link extern ] .

Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
carmen01011958, moderator
certificatul cu cotele parti detinute in urma succesiunilor il am.deci in acest certificat mama detine jumatate iar cealalta jumatate in cote egale eu si fratele meu,din cele doua apartamente si un garaj.in acest caz va rog sa ma lamuriti cum se va plati impozitul
Mama dvs nu va plati majorat impozitul pe cota sa de 50%., la fel si dvs si fratele dvs fecare pe cota sa de cate 25% nu veti plati impozit majorat intrucat toti ati dobandit aceasta proprietate prin mostenire(succesiune legala).
sa inteleg ca la administratia financiara se vor face ''rol-uri'' pe fiecare dintre noi si se va stabili cota parte de impozit pe care o datoram statului in baza acelei succesiuni eliberate de notar?
Da, dar nu la administratia financiara ci la directia de impozite si taxe din primarie.

Alte discuții în legătură

Impozit pe locuinta gabrielaene gabrielaene Buna ziua! Tatal meu detine un apartament si mai este trecut impreuna cu mama pe un alt apartament. Cum se calculeaza impozitul pentru cea de-a doua ... (vezi toată discuția)
Impozit cladire atribuita prin partaj voluntar Lentian Lentian ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri (1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe ... (vezi toată discuția)
Impozitare a -3-a locuinta jonel jonel Eu si sotia avem deja un apartament si o garsoniera . Ea a mostenit un apartament intr-un complex nou rezidential si impozitul pe cladire este ca si la a treia ... (vezi toată discuția)