ART. 252 Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
Sotul meu a facut act de partaj voluntar pentru casa si terenul detinut in proprietate de mama sa . In acest caz se aplica prevederile pct 2 - sau trebuie sa plateasca impozit majorat cu 65%? Mentionez ca in prezent impozitul a fost majorat de Primarie cu 65%. Este corect?
Multumesc.
Aşa cum prevede textul de lege invocat chiar de dumneavoastră, majorarea nu se aplică în cazul clădirilor dobândite prin succesiune legală care este o procedură prin care moştenirea se transmite în ordinea şi în cotele parte stabilite de lege către persoanele desemnate ca moştenitori. Partajul voluntar înseamnă că moştenitorii îşi împart bunurile moştenite în bună învoială şi nu aşa cum s-ar împărţi după lege.
Pentru partaj voluntar aveti nevoie de certificatul de mostenitor, deci prima data este dezbatuta succesiunea si stabilirea cotelor indivize.
De ex: Daca sotul a primit mostenire 3/8, iar prin partaj voluntar 5/8, ei bine se majoreaza cu 65%, doar cota obtinuta prin partaj voluntar, deja vi sa explicat ce inseamna, iar cota obtinuta prin mostenire se considera succesiune legala si nu se majoreaza.
Impozit pe cladiri
miha5
Stiu ca in anii precedenti daca am mai multe cladiri- in cazul meu 7 apatamente si 3 case- eram scutita de plata impozitului majorat daca aveam contracte de ... (vezi toată discuția)