Buna ziua,
Un membru al familiei mele a iesit la pensie pe caz de boala in luna iunie 2010, pana pe data de 1 dec. 2011. Abia pe data de 5 iunie a anului 2012 a obtinut un loc de munca. Avand in vedere ca nu se mai simte apt, din punct de vedere fizic, sa indeplineasca cerintele locului de munca, exista anumite conditii in care poate beneficia de ajutorul de somaj? Prezentul contract de munca este pe perioada nederminata.
Daca indeplineste conditiile de mai jos,poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Somerii beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
- nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
- nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
- sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
...
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
...
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacã aceasta nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
...
2. Asadar nu prea are cum sa beneficieze de indemnizatie de somaj deoarece perioada de pensie de invaliditate a fost mai mare de 12 luni iar lunile lucrate si cotizate la somaj (in ultimele 24 de luni) sunt in numar prea mic (2 luni).
Somaj
MariaRamona
Buna ziua,
Ca si salariat am solicitat concediu fara plata pentru 12 luni de zile si s-a aprobat. La revenire, angajatorul mi-a spus ca o sa-mi inceteze ... (vezi toată discuția)