avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Practici neclare ale unui cabinet de avocatura
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Practici neclare ale unui cabinet de avocatura

Pentru a nu va rapi timpul o sa trec direct la subiect si va rog, sa ma luminati si indrumati.
In urma cu cateve luni, in familia noastra a avut loc un eveniment tragic de circulatie, eveniment in urma caruia sora mea a decedat.
La cateva zile dupa evenimentul tragic, familia noastra a fost contactata de catre un avocat in numele unui cabinet de avocatura (nu-i dau numele) si profitand de starea psihica la pamant in care se afla familia noastra, avocatul ne-a convins sa semnam un contract de asistenta juridica cu promisiunea ca vor da firma asiguratoare in judecata si vor obtine daune financiare.
In contractul semnat, onorariul casei de avocatura este de 10 lei si la care s-ar adauga 10% din daunele materiale si 30% din daunele morale obtinute in urma castigarii procesului intentat societatii de asigurare, iar toate cheltuielile de judecata vor fi acoperite de catre cabinetul de avocatura.
Contractul contine o clauza in care familia noastra se angajeaza sa nu promita vreunei personae stingerea litigiului, sau diminuarea pretentiilor civile si sa nu semneze niciun act, sau contract de impacare, sa nu ne retragem pretentiile civile fara acordul scris al cabinetului de avocati.
O alta clauza spune ca numai cabinetul de avocati poate rezilia unilateral contractul, iar noi, familia noastra nu putem rezilia contractual unilateral, doar sub sanctiunea de achitare a unor daune de 50.000 lei.
O ultima clauza ciudata din contract este ca se precizeaza faptul ca partile sun de accord sa nu dezvaluie oricarei personae, fizice sau juridice aflate in concurenta cu societatea lor de avocati, sub sanctiunea unor alte daune de 10.000 lei.
Avocatul care ne-a contactat in numele cabinetului de avocatura a solicitat semnarea contractului din partea tuturor membrilor familiei noastre, urmand a incasa bani si din despagubirile pe care le-am primi fiecare membru al familiei in urma castigarii procesului .
In cursul zilei de ieri, am primit o notificare de la cabinetul de avocatura in care ni se cere sa achitam suma de 1500 de lei sub pretextul ca politia nu are fonduri pentru achitarea autopsiei efectuate de catre spital si pana ce nu achitam suma de 1500 de lei, cabinetul nu poate demara actiunea de judecata.
Deoarece pretextul cererii cabinetului de avocatura mi se pare dubios, va rog, sa-mi raspundeti daca pot rezilia contractul unilateral si as mai fi interest sa aflu, daca in urma unui accident de circulatie soldat cu un deces, politia trebuie sa achite autopsia in valoare de 1500 de lei catre cei care au facut autopsia.
Totodata, as fi curios si daca un proces pentru cerere de daune de la societatea de asigurari necesita depunerea unui asemenea act dovada, in care sa se arate ca politia a achitat suma de 1500 de lei catre spitalul unde s-a efectuat autopsia
Mentionez inca odata ca, in contractul semnat se specifica faptul ca, toate cheltuielile de judecata vor fi suportate de catre cabinetul de avocatura, iar familia noastra are de achitat numai onorariul de 10 lei.
Va multumesc.
#-o
Cel mai recent răspuns: yuxyujia , utilizator 12:34, 5 August 2012
politia (in fapt, parchetul) are obligatia de a achita contravaloarea expertizelor medico-legale insa in practica acest lucru se intimpla cu intirzieri ff mari. am avut cazuri in care clientul nu a putut achita suma iar parchetul a platit abia peste 1 an de zile, cind au primit fonduri de la Minister.
pentru ca dosarul penal "sa se miste" este bine sa achitati dvs contravaloarea expertizei, altfel dosarul va stagna pina cind se vor primi bani de la minister.

daca aveti reclamatii cu privire la conduita colegului meu, puteti sesiza Baroul din care face parte. ei se vor pronunta si asupra legalitatii continutului contractului de asistenta juridica.
ulterior, daca sunteti nemultumita de solutia Baroului, puteti merge in instanta.
Nu stiu cum aveti contractul cu firma respectiva dar ei in general se lauda ca suporta toate cheltuielile si se obliga contractual din cate am auzit.
Cititi cu atentie contractul si ii puteti notifica sa achite ei aceste cheltuieli daca in contractul respectiv scrie asa ceva.
Firma de avocati trebuie sa suporte toate cheltuielile deca asa s-au obligat contractual.

Am mai auzit ca in aceste contracte scrie ceva la modul ca nu aveti voie sa consultati un alt avocat sau cam asa ceva...
Nici SRI nu are dreptul de a va impiedica sa va chemati unul sau 7 avocati...daca asa considerati pentru a-i consulta...

Atentie la o prevedere contractuala : " ........ se precizeaza faptul ca partile sunt de accord sa nu dezvaluie oricarei personae, fizice sau juridice aflate in concurenta cu societatea lor de avocati, sub sanctiunea unor alte daune de 10.000 lei " . Omul a fost foarte precaut. I-a legat fedeles. Cat priveste rezilierea contractului : eu l-as notifica pentru act aditional de reziliere . Cum adica reziliere unilaterala numai in sarcina Cabinetului de avocatura ?


Referindu-ma la situatia in cauza constat ca ati incheiat un contract cu ochii inchisi. Cu toata durerea, pe care v-o respect, cred ca ar fi trebui sa analizati mai profund prevederile contractuale sau sa amanati incheierea acestuia pana cand socul pierderii suferite se mai estompa. Oricum consider prevederile contactului abuzive si discriminatorii iar dupa parerea mea contractul este neconform cu legislatia in vigoare, avand in vedere prevedrile Codului de deontologie a profesiei de avocat, care spune
"Avocatul nu poate să-şi fixeze onorariile pe baza unui pact „de quota litis”.
Pactul „de quota litis” este o convenţie încheiată între avocat şi clientul său, înainte de încheierea definitivă a unei cauze care prezintă interes pentru acest client, convenţie prin care clientul se angajează să îi plătească avocatului o parte din ceea ce rezultă de pe urma cauzei, fie că plata constă într-o sumă de bani, fie în orice alt bun sau valoare.
Nu constituie un astfel de pact convenţia care prevede stabilirea onorariului în funcţie de valoarea litigiului de care se ocupă avocatul, atunci când această valoare este corespunzătoare unui tarif oficial sau dacă ea este admisă de autoritatea competentă de care depinde avocatul"- din CODUL DEONTOLOGIC AL AVOCAŢILOR DIN UNIUNEA EUROPEANÃ, cap.3. sectiunea 3.3.
Deasemenea Art. 135 din Statutul profesiei de avocat, septembrie 2004
(1)Este interzis avocatului sa-si fixeze onorariile in baza unui pact "de quota litis".
(2)Pactul "de quota litis" este o conventie incheiata intre avocat si clientul sau, inainte de solutionarea definitiva a unei cauze, conventie care fixeaza exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, in functie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent daca aceste onorarii constau intr-o suma de bani, un bun sau orice alta valoare.
(3)Onorariile reprezentand dobandirea, sub orice forma, a unor "aporturi din afacere" (activitatea juridica realizata de catre avocat) sunt interzise.
Se pare ca prin stabilirea unui onorariu derizoriu si rizibil de 10 lei "avocatul diavolului" a incercat sa eludeze prevederile legii ( vezi sublinierea de mai sus)

Va sfatuiesc sa va adresati Baroului de care apartine acest cabinet de avocatura iar daca aveti probleme in continuare direct instantei.
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
Mathushalem, utilizator
petranaurel a scris:

Atentie la o prevedere contractuala : " ........ se precizeaza faptul ca partile sunt de accord sa nu dezvaluie oricarei personae, fizice sau juridice aflate in concurenta cu societatea lor de avocati, sub sanctiunea unor alte daune de 10.000 lei " . Omul a fost foarte precaut. I-a legat fedeles. Cat priveste rezilierea contractului : eu l-as notifica pentru act aditional de reziliere . Cum adica reziliere unilaterala numai in sarcina Cabinetului de avocatura ?





Este fara efect juridic asa ceva.
Dreptul la aparare e garantat.

Contractele nu cred ca sunt ucigatoare.
Cred ca reprezinta ceea ce vor oamenii.
Gratis ...sau cat mai ieftin...
10 lei nu cred ca e mult...
Ulterior se vor regla conturile...

Alte discuții în legătură

Contract avocat ciudat - solicitare familie indoliata Marka Marka Buna seara. Am fost rugat de catre o familie indoliata sa solicit ajutorul dvs. in vederea rezilierii contractului de mai jos. Conform familiei ... (vezi toată discuția)
Contractul de asistenta juridica yuxyujia yuxyujia - in contractul de asistenta juridica trebuie trecut si decizia de infiintare a cabinetului de avocatura nr.......din........! - daca clientul are trecute in ... (vezi toată discuția)
Pactul "de quota litis"  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor ... (vezi toată discuția)