Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor castigate
Atata timp cat este prevazut onorariul de succes, partile pot conveni ca acesta sa fie stabilit chiar in aceasta modalitate.
Tot ceea ce nu este expres interzis de lege, este permis.
:hm: dar acest pact este totusi interzis prin statut... daca "aportul la afacere" nu e permis, de ce anumiti avocati il mai percep.
eu personal, saptamana trecuta, chiar am cerut UNBR sa-si spuna opinia asupra acestui aspect.
ma intereseaza subiectul, pt. o cauza personala...:">
STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT
Art. 135.
(1) Este interzis avocatului sa-si fixeze onorariile in baza unui pact „de quota litis”.
(2) Pactul "de quota litis" este o conventie incheiata intre avocat si clientul sau, inainte de solutionarea definitiva a unei cauze, conventie care fixeaza exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, in functie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent daca aceste onorarii constau intr-o suma de bani, un bun sau orice alta valoare.
(3) Onorariile reprezentand dobandirea, sub orice forma, a unor „aporturi din afacere” (activitatea juridica realizata de catre avocat) sunt interzise.
CODUL DEONTOLOGIC AL AVOCATILOR DIN UNIUNEA EUROPEANA
3.3. Pactul "de quota litis"
3.3.1. Avocatul nu poate să-şi fixeze onorariile pe baza unui pact "de quota litis".
3.3.2. Pactul "de quota litis" este o convenţie încheiată între avocat şi clientul său, înainte de încheierea definitivă a unei cauze care prezintă interes pentru acest client, convenţie prin care clientul se angajează să îi plătească avocatului o parte din ceea ce rezultă de pe urma cauzei, fie că plata constă într-o sumă de bani, fie în orice alt bun sau valoare.
3.3.3. Nu constituie un astfel de pact convenţia care prevede stabilirea onorariului în funcţie de valoarea litigiului de care se ocupă avocatul, atunci când această valoare este corespunzătoare unui tarif oficial sau dacă ea este admisă de autoritatea competentă de care depinde avocatul.
CODUL DEONTOLOGIC AL AVOCATULUI ROMAN
Art. 24 tezele 2 si 3: Conventia prin care se stabileste plata unui procent din valoarea obtinuta de client prin solutionarea cauzei este interzisa. Nu constituie o asemenea conventie stbilirea onorariului prin aplicarea unui procent la valoarea litigiului !!!
Aceasta ultima prevedere din CODUL DEONTOLOGIC AL AVOCATULUI ROMAN mi se pare a intra putin in contradictie cu cele stabilte in Statut si Codul deont. al av. din UE.
Partile pot sa convina in momentul incheierii contractului de asistenta juridica valoarea aproximativa a obiectului cauzei si sa prevada ca in momentul castigarii procesului, avocatul sa primeasca, onorar de succes in cuantum de ... lei(euro)...
am vazut contracte in care pe langa onorariul initial sunt si clauze de genul: "in cazul rezolvarii favorabile,clientul va plati ca onorariu 10% din valoarea imobilului castigat"
ce parere aveti?
Alte discuții în legătură
Speta de oepa
MARIUS DRAGU
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 5, la data de 11 ianuarie 2010, în dosarul nr. xxx/300/2010, creditoarea Cabinet de Avocat X. a ... (vezi toată discuția)