avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... pact de quota litis / onorariu de succes
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

pact de quota litis / onorariu de succes

Buna seara,

Pentru ca nu am ajuns la o interpretare corecta a acestui pact, imi permit sa expun o speta la care va rog sa ma consiliati:

Avem un contract de asistenta juridica cu un onorariu fix mic 150lei si o clauza care prevede un onorariu de succes de 15% din total suma obtinuta pe dosar si platita in contul clientului.
Fiind vorba de o speta pe codul muncii, decizie care ramane definitiva de pe fond clientul primeste suma de bani in cont (castiga pe fond) si asteapta pronuntarea si pe recurs pentru a ramane irevocabila si implicit a vira onorariul de succes avocatului.
Avocatul doreste investirea cu titlu executoriu a contractului de asistenta inainte de pronuntarea recursului intrucat s-a convenit de comun acord ca plata onorariului sa se faca dupa intrarea sumei de bani in contul clientului.

1. In acest caz mai putem vorbi de onorariu de succes, intrucat succesul nu a fost obtinut in totalitate? Decizia de fond a fost atacata cu recurs. Se va investi cu titlu executoriu?
2. Este un pact de quota litis? Avem procent din total suma obtinuta ce nu a putut fi apreciata la data semnarii, intrucat discutam de drepturi salariale pana la reintegrare.
In acelasi timp onorariul de succes este complementar la acel onorariu fix de 150lei

Nuanta intre cele doua (onorariu si pact) consta in a aprecia valoarea litigiului si nu a pretinde comision din ceea ce se obtine de pe urma cauzei.
Atunci in dreptul muncii - contestatia deciziei de concediere - care este valoarea litigiului?
Procesul poate dura 5 luni sau 5 ani. Nu se poate aprecia valoarea litigiului la data semnarii contractului de asistenta.

Alte discuții în legătură

Pactul "de quota litis"  MYRA  CIMPEAN MYRA CIMPEAN Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor ... (vezi toată discuția)
Speta de oepa MARIUS DRAGU MARIUS DRAGU Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 5, la data de 11 ianuarie 2010, în dosarul nr. xxx/300/2010, creditoarea Cabinet de Avocat X. a ... (vezi toată discuția)
Contractul de asistenta juridica yuxyujia yuxyujia - in contractul de asistenta juridica trebuie trecut si decizia de infiintare a cabinetului de avocatura nr.......din........! - daca clientul are trecute in ... (vezi toată discuția)