avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata diferenta apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata diferenta apa

Care sunt reglementarile in domeniul calcularii/alocarii diferenţelor la consumul de apa constatate intre apometrul de pe scara si cele ale locatarilor. Cum ar trebui sa procedez ca sa nu mai platesc aceste diferente in conditiile in care am certitudinea ca ele provin din nedeclararea corecta a citirii apometrelor din apartamente si nu din pierderi. Si daca ar proveni din pierderi , Asociatia nu are responsabilitatea de a rezolva problema care treneaza de ani de zile?
Multumesc pentru orice sfat.

Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 17:26, 30 Iulie 2012
La toate asociatiile se inregistreaza diferente intre cantitatea de apa facturata si cea declarata de locatari.
Cauzele acestor diferente sunt multe, dintre care citirea apometrelor in apartamente se face adeseori inexact sau aproximativ, se face la date diferite fata de citirea contorului de bransament, montarea in pozitii altele decat cele recomandate de producator, ceea ce face sa se vicieze masuratoarea, apometrele nu masoara apa care curge la chiuvete sub forma de picaturi, la wc-uri firul de apa. Diferenta de clasa de precizie intre apometrul de bransament si apometrele de apartament este o alta cauza esentiala.
Se pot intampla avarii la instalatiile din subsol sau la cele verticale din apartamente si pana ajunge sa se opreasca apa se consuma o anumita cantitate ...etc.
Exista apometre neverificate metrologic la intervale de 4-5 ani.

Din aceasta cauza in asociatie se redacteaza un regulament de impartire intre locatari a acestor diferente: fie in functie de cota-parte indiviza, fie in functie de consum, fie in functie de persoane sau o combinatie ponderata intre aceste moduri de repartizare.
Multumesc pentru raspuns.
In cazul de care vorbesc diferenta mi se pare mare, de cca 2,5 m cubi de apa rece de persoana pe luna . Aceste diferente se inregistreaza lunar de ani de zile.
Fiind o situatie trenanta şi nu una punctuală, asociatia nu este responsabila pentru remedierea acesteia, indiferent de cauza ?
Nu ar trebui sa ia masuri impotriva celor care nu-si verifica metrologic apometrele sau sa vina sa citeasca periodic apometrele pentru a se asigura ca locatarii declara cantitatile reale de apa consumate?
Eu constat de ani de zile ca sunt persoane care declara 1m cub de apa pe luna , in conditiile in care in familia mea consumam minim 5 m cubi pe luna de persoana si ma vad nevoita sa platesc inca 10m cubi in plus lunar datorita acestor diferente.
Va rog sa -mi spuneti daca exista o modalitate legala de a "forta" asociatia sa ia masuri in sensul remedierii acestei situatii (citirea periodica a apometrelor in apartamente, repararea eventualelor avarii, obligarea locatarilor sa-si verifice apometrele la intervale de timp prevazute de lege...).
Multumesc.
Nu este general valabila comparatia dvs cu 1 mc apa,deoarece,exista familii cu 5 persoane care declara 1mc apa rece ; motivul este perfect real si legal,consumul este real si se datoreaza faptului ca toti cei 5 lucreaza si ajung acasa rar
Diferente de masura pot rezulta inclusiv datorita diferentelor de clasa metrologica a apometrelor individuale
Diferente pot rezulta nu numai datorita defectiunilor la apometre ,ci datorita defectiunilor la instalatia individuala,baterii,flotor,etc
Parcurgeti dispozitiile L nr 230/2007,unde veti afla obligatiile asociatiei de proprietari de a se ocupa de buna functionare a partiolor comune instalatii si constructii
In imobile de locuit o problema des intalnita este dezinteresul si reticenta anumitor proprietari pentru a verifica si eventual repara instalatia interioara
Nu este general valabila comparatia dvs cu 1 mc apa,deoarece,exista familii cu 5 persoane care declara 1mc apa rece ; motivul este perfect real si legal,consumul este real si se datoreaza faptului ca toti cei 5 lucreaza si ajung acasa rar


Si daca fac un dus pe luna la 5 persoane fara sa mai foloseasca apa la altceva si tot ar consuma mai mult de 1 mc.
1mc= 1000 litri asta inseamna 200 litri/ persoana
Cred ca este imposibil asa ceva.
Din interpretarea catorva cifre nu intotdeauna rezulta adevarul.
O sa vedeti pe lista noastra de plata la un apartament 5 persoane cu zero metri cubi consum apa, la altul cu 8 persoane doar 2 m.c., la altul cu 4 persoane 1 m.c...., dar si la unul cu 2 pesoane 30 m.c. de apa.
Acestea sunt cifre reale. Asa ca nu mereu exista o corelatie intre numarul de persoane pus la plata cheltuielilor de intretinere si consumul de apa. Apometrul este cel ce masoara apa si numarul de persoane.

Alte discuții în legătură

Nereguli consum de apa in bloc. pierderi de cel putin 30mc lunar. adrian_adri adrian_adri Buna ziua. As dori cateva sfaturi in legatura cu o situatie cu care ma confrunt de cateva luni. In fiecare luna, la consumul de apa declarat mi se adauga ... (vezi toată discuția)
Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Poate asociatia sa-mi puna in carca "pierderi apa" ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Fiul meu locuieste intr-un bloc cu 4 etaje, toti proprietarii au ... (vezi toată discuția)