sant in concediu medical dar peste 1 saptamana imi expira contractul de munca,angajatorul imi propune sa intru in somaj dar eu as vrea sa imi prelungeasca contractul pana am concediu medical,sant cu piciorul in ghips,lce obligatii are firma ?
Daca este accident de munca inregistrat ca atare de catre firma, AM avizat de catre ITM, angajatorul trebuie sa va plateasca concediul medical pana se termina (din fondul pentru AM si BP), sa suporte cheltuielile cu spitalizarea (daca este cazul), eventual sa suporte cheltuielile cu recuperarea capacitatii dvs. de munca. Daca a incheiat o asigurare pentru lucratori de AM si boli profesionale (nu este obligatoriu conform legii), cu o firma de asigurari, cheltuielile revin firmei de asigurari, conform contractului incheiat, partial sau total.
In contractul colectiv de munca la nivel de firma/ regualmentul de ordine interioara al firmei/ contractul individual de munca al dvs., puteti avea si alte mentiuni privind obligatiile angajatorului in cazul unui accident de munca sau boala profesionala suferit(a) de catre lucratori.
Intrand in somaj drepturile dvs. platite de catre angajator conform legii nu se mai sustin. In somaj, dvs. nu mai beneficiati decat de ajutor de somaj.
Daca nu este accident de munca si CIM Codul Muncii prevede:
ART. 60
(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusã:
a) pe durata incapacitãţii temporare de muncã, stabilitã prin certificat medical conform legii;
Daca CIM este incheiat pe perioada determinata,si expira peste 1 saptamana, atunci nu se aplica aceasta prevedere.
Din Codul Muncii:
Art. 49
(5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează.
In cazul in care concediul medical se acorda inainte de incetarea CIM si continua si dupa incetarea acestuia atunci plata indemnizatiei pentru concediu medical o face Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate unde va veti prezenta cu certificatele medicale si cu o copie dupa decizia de incetare a CIM.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Accident de muncă
dritaS
Buna ziua,
Am fost angajat pe perioada determinata de 1luna de zile . După aproximativ 3 săptămâni am avut un accident de muncă (o presă mi-a prins ... (vezi toată discuția)