avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
As avea o intrebare(sau chiar mai multe) in ceea ce priveste dezbaterea unei succesiuni dupa mama mea . Eu locuiesc in strainatate si nu am foarte multe posibilitati de informare despre legile din Romania, asa ca orice raspuns va fi binevenit si va multumesc anticipat.
Deci, dupa moartea mamei au ramas mai multe bunuri, dar vreau sa aduc in discutie numai casa si contul bancar. Santem 2 frati iar unul din frati era inscris ca si cotitular pe contul de banca, cu mentiunea ca el avea acces la acest cont numai dupa moarte. As vrea sa stiu daca acest cont intra in dezbaterea mostenirii sau fratele meu poate sa transfere banii in contul lui personal avand in vedere ca era co-titular? Eu am gasit un articol in noul cod civil in care se specifica ca in cazul decesului unuia dintre cotitulari, contul este blocat de banca si operatiunile pe acest cont se fac numai cu acordul tuturor mostenitorilor. Este adevarat? Care sant prevederile legale cu privire la acest cont? Fratele meu trebuie sa informeze banca de existenta altor mostenitori? Exista un interval limita in care eu trebuie sa-mi exprim pretentiile fata de acest cont, dupa care, in lipsa unei manifestari explicite din partea mea, banii sant dati automat fratelui meu?
Daca fratele meu dechide o actiune succesorala, avand in vedere ca eu nu sant prezent, exista posibilitatea ca procedura notariala sa fie facuta in favoarea lui sau este nevoie de semnatura si acordul tuturos partilor implicate?
Notarul va face verificarea mostenitorilor existenti, sau el se poate declara ca unic mostenitor... Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreeaapostol , utilizator 23:28, 29 Iulie 2012
Cand a murit mama dvs?
In primul rand, noul cod civil se aplica incepand cu data de 01.10.2011, inclusiv succesiunilor deschise dupa aceasta data.

In privinta contului bancar, trebuie stabilit cu certitudine daca este vorba despre o clauza de imputernicire - valabila in timpul vietii deponentului - si care are valoarea unui mandat, banii apartinand deponentului sau daca este vorba despre o clauza testamentara.

Daca este o clauza testamentara atunci ea reprezinta o liberalitate pentru cauza de moarte, adica un legat cu titlu particular care produce efecte numai la decesul titularului depozitului bancar cand beneficiarul are drept asupra sumei de bani+dobanzi din soldul contului in acel moment.

Dreptul de optiune succesorala trebuie exercitat in termen (in functie de cod civil aplicabil) printr-o declaratie notarila expresa sau prin acte care sa aiba valoare de acceptare tacita a mostenirii.

Fratele nu va putea sa va inlature de la succesiune atat timp cat ati acceptat in termen succesiunea. La dezbaterea succesiunii in fata notarului public va trebui sa fie audiat si un martor care sa declare cati copii a avut defuncta, nu se va tine cont de o eventuiala declaratie ca e unic mostenitor. De altfel, o astfel de succesiune este anulabila cata vreme au fost omisi mostenitori.
Mama a murit in mai 2012.
In primul rand dezbateti succesiunea dupa mama dvs. In cazul dvs este for ate important sa mergeti la Consilatul Romaniei si sa dati o declaratie de acceptare a succesiunii, d c la Consulat pentru ca aceasta declaratie se va inregistra in Tara la Registrul National de Optiuni Succesorale . Ea se da in termen de 1 an de la decesul mamei dvs. Apoi daca nu puteti veni in Tara faceti o procura care poate contine si declaratia de mai sus prin care sa imputerniciti pe cineva sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii si eventual la partaj.
La dezbaterea succesiunii notarul va verifica si Registrul de optiuni succesorale unde daca faceti declaratia i orocura veti figura ca inregistrat, plus ca nu se audiaza un martor doar ci doi martori in cadrul dezbaterii succesorale , depozitia lor fiind luata pe art 292 Cod penal care sabctioneaza falsul in declaratii.

Cu privire la cont trebuie vazut daca este un legat cu titlu particular sau nu....
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru promptitudinea cu care ati raspuns la mesajul meu. Clauza testamentara presupune existenta unui testament ? Dupa informatiile mele nu a existat testament...fratele meu era co-titular pe contul de banca, dar fara posibilitatea de a efectua operatiuni in timpul vietii titularului principal. Fratele meu poate fi considerat beneficiarul contului numai pentru ca era co-titular sau suma respectiva trebuie sa intre intr-o dezbatere succesorala? Multumesc !

Alte discuții în legătură

Imputernicitii avea dreptul sa retraga banii de contul tatalui meu decedat? cioatamircea cioatamircea Tatal meu a avut cont .La suma depusa a avut cum este normal imputernicit.Dupa decesul tatalui meu imputernicitii mai aveau dreptul sa scoata bani? Editat ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)
Succesiune tata decedat promocris promocris Buna ziua .Tatal meu a murit si as vrea sa deschid succesiune dupa el. Mosteniori sunt mama mea, eu si fratele meu, plus un frate vitreg .Din cate stiu eu, ... (vezi toată discuția)