Tatal meu a avut cont .La suma depusa a avut cum este normal imputernicit.Dupa decesul tatalui meu imputernicitii mai aveau dreptul sa scoata bani?
Editat de moderator simonette12
Identificarea unor persoane juridice in continutul mesajelor nu este de dorit ( pct.2.11 din Regulament)
Multumesc pentru intelegere.
Nu, dupa decesul tatalui, banca trebuie sa treaca contul in stare lantenta si se va permite accesul la el doar in baza unui certificat de mostenitor sau de calitate de mostenitor.
Totusi, se intampla ca rudele si imputernicitul să nu informeze banca de decesul titluarului si astfel sa incaseze bani din cont.
Se face deosebire intre clauza de imputernicire si clauza testamentara in cazul depunerilor de bani la banca.
Clauza de imputernicire este valabila in timpul vietii depunatorului si permite imputernicitului sa faca operatiuni bancare. Acest mandat inceteaza in momentul decesului titularului de cont. Banca nu are de unde sa stie acest moment. Prin urmare cel care a scos bani dupa acest moment a dat dovada de rea-credinta, neinfatisand bancii situatia reala de fapt.
Clauza testamentara - pe care nu toate bancile o folosesc - produce efecte dupa moartea titularului de cont. Ea poate fi recunoscuta valabila numai daca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru transmiterea succesorala, echivaland practic cu un legat cu titlu particular.
Titularul contului are dreptul, potrivit legii, sa-l oblige pe titularul clauzei de imputernicire sa dea socoteala despre operatiunile efectuate.
La data decesului sau acest drept se transmite prin moarte mostenitorilor care devin titulari ai contului bancar prin succesiune.
Prin urmare aveti dreptul sa cereti lamuriri in legatura cu operatiunile efectuate dupa data decesului si sa trageti la raspundere persoana care a retras banii desi nu mai avea acest drept, chiar daca persoana este si ea mostenitoare a defunctului.
Mostenire
andreeaapostol
Buna ziua,
As avea o intrebare(sau chiar mai multe) in ceea ce priveste dezbaterea unei succesiuni dupa mama mea . Eu locuiesc in strainatate si nu am foarte ... (vezi toată discuția)