avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... limitele imputernicitului pe cont
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

limitele imputernicitului pe cont

Tata a decedat in vara anului trecut. A avut un cont in banca si un imputernicit din afara familiei.In ultimele luni de viata, fiind foarte bolnav, imputernicitul a efectuat foarte multe operatiuni : retrageri in numerar, lichidare depozit. Ultima operatiune, in care contul a fost golit, s-a facut chiar in ziua decesului de catre acest imputernicit (evident, sustine ca a aflat de deces dupa ce a retras banii din cont),
Eu, in calitate de mostenitor, am dreptul sa trag la raspundere imputernicitul?
Avea voie sa retraga numerar din cont tatal meu fiind internat prin spitale? Imputernicitul trebuie sa justifice ce a facut cu banii ? Sau nu?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: RazvanIlie , utilizator 20:22, 18 Ianuarie 2012
Fiind imputernicit avea orice drept asupra respectivului depozit cat timp titularul de depozit era in viata, dar dupa moartea titularului acest depozit trebuie sa intre in posesia mostenitorilor, el ca si imputernicit nu avea dreptul sa mai scoata vrun ban din banca, acesta poate fi tras la raspundere de catre mostenitori.
Multumesc pentru raspuns, insa am o nedumerire :
In ce situatie se aplica art. 1.541 si si 1.544 din Codul Civil (valabil la data acordarii mandatului)?
Mandatarul(imputernicitul) avea voie sa foloseasca banii in folosul propriu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depozit la o banca, mostenire olga2011 olga2011 un prieten de-al meu are citeva depozite in lei la o banca., ar dori ca dupa decesul lui aceste sume de bani sa nu faca obiectul succesiunii sa-i lase ... (vezi toată discuția)
Mostenire oli86 oli86 dupa cum am spus in intrebarea alta intrebare, tatal meu decedat in urma cu 3 ani. Acum am aflat ca el a avut un depozit cu o suma considerabila in banca, dar ... (vezi toată discuția)
Imputernicitii avea dreptul sa retraga banii de contul tatalui meu decedat? cioatamircea cioatamircea Tatal meu a avut cont .La suma depusa a avut cum este normal imputernicit.Dupa decesul tatalui meu imputernicitii mai aveau dreptul sa scoata bani? Editat ... (vezi toată discuția)