avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cercetare disciplinara

Buna ziua !
Sunt adminstrator la o Sc , si unul din angajați , a încălcat regulamentul de ordine interioară , si drept urmare, in urma unui control , societatea a fost sanctionata contraventional , cu amenda 5000 lei. Dpdv legal , conform HG 69 , faptul ca angajatul avea un document profesional expirat , este imputabil DOAR firmei. Insa , in fisa postului si in regulamentul de ordine interioară , una din responsabilitatile angajatului , este de a avea documente care ii servesc desfasurarii activitatii de cond auto , valabile .
Va întreb , pot demara cercetarea disciplinara , in baza reg de ord interioară ?
Si , daca firma fiind o firma cu 5 angajați , nu are jurist , nici sindicat al salariaților , atunci cine poate face parte din comisie ????
Va întreb , pot sa încep cercetare disciplinara , in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:01, 30 Iulie 2012
Daca se constata savarsirea unei abateri disciplinare de catre un salariat , atunci angajatorul este indreptatit sa inceapa cercetarea disciplinara prealabila .. astfel, pasii sunt:
1. referatul intocmit de seful ierarhic al autorului abaterii
2. Constituirea comisiei de cercetare prealabila disciplinara. Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.
3. Convocarea facuta in scris a salariatului de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze aceasta operatiune, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
4. Intocmirea procesului-verbal de cercetare prealabila disciplinara de catre comisie. La stabilirea sancţiunii se va ţine seama de cauzele şi gravitatea faptei, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de gradul de vinovăţie a salariatului, de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
5. În baza propunerii comisiei de disciplină angajatorul va emite decizia de sancţionare.


Constituirea si desemnarea membrilor comisiei de discipline este lasata de legiuitor la latitudinea angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie angajat scnicor2007 scnicor2007 Imi poate spune cineva care sunt procedurile si ce acte este necesar de facut pentru a demite un angajat ce nu se mai prezinta la servici ? (vezi toată discuția)
Absente nemotivate. Jeca Jeca Buna ziua, Ma numesc Izabel si va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o dilema: \" cum se procedeaza in cazul in care un salariat nu se mai prezinta la ... (vezi toată discuția)
Baut la serviciu mirusaby mirusaby Un angajat a venit a doua oara baut la serviciu. Nu vrea sa sufle in etilotest sau in fiola ....colegii l-au vazut , iar in reg .Intern si in CCM scrie ca se ... (vezi toată discuția)