avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator fara contract de munca.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator fara contract de munca.

Buna ziua. V-as ruga sa ma ajuta-ti intr-o problema destul de interesanta si incalcita in acelasi timp. Pe scurt am o ruda care in anul 2000 a preluat functia de administrator si a infiintat o asociatie de prop intr-un bloc cu 3 scari,asociatia si anume sc 1 separandu-se de celelalte 2 scari. Fostul administrator al blocului a lasat o paguba de 800 mil vechi tot blocul datoria impartindu-se la toate cele 3 scari. In momentul de fata administratorul actual(ruda mea) se confrunta cu o mare problema: toate reparatiile facute pe scara sunt in mare parte cu ,conventii civile nesemnate de presedinte care nu s-a implicat in activitatile asociatiei cum este cazul si a comisiei de cenzori,contabilitatea o face tot el(desi contabil cica exista),nimeni nu i-a cerut nici un act la verificat pana in prezent,presedintele ,femeia de servici si ultimul contabil nu au contracte de munca si impozite nu s-au platit niciodata. Administratorul a vrut sa intre in legalitate iar locatarii s-au opus sau au fost total neinteresati de acest fapt. In momentul de fata asociatia are in conturi peste 80.000 ron din chiria pe antene care nici ea nu este declarata. Actualul administrator este suspectat pentru o asa zisa frauda de 13.000 ron bani care in mare parte(80-90%) sunt justificabili. Locatarii au hotarat sa ceara o verificare din partea primariei lucru cu,care este de acord si administratorul. Intrebarea mea este: in ce masura poate raspunde penal administratorul pentru asa zisa frauda in momentul in care el nu are contract de munca si nici unul dintre cenzori,presedinte si femeie de servici respectiv contabilul,iar singurul act in care apare este statutul asociatiei statut in care sunt trecuti cu totul altii cenzori si presedinte(acestia schimbandu-se de mai multe ori)?...din pct de vdr legal el figureaza ca principal vinovat? int-o asociatie in care cel mai important membru este presedintele urmand cenzorii iar admin. fiind pe locul 3 in topul raspunderii asupra cheltuielilor si a evidentei contabile .
Va rog din suflet sa ma ajuta-ti cu un raspuns cat mai repede posibil (daca doriti puteti sa-mi dati un raspuns si pe mail george_mantu@yahoo.com)
Va multumesc mult de tot!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:09, 1 August 2012
1-Orice discutie se poate realiza,numai in temeiul unor date concrete,nu suspiciuni-desi contabil cica exista
Nu ati precizat concret daca ruda dvs detine atestat eliberat in conditiile legii-pentru a presta responsabilitatea de administrator imobile
2-Prestarea responsabilitatii si calitatii de administrator de imobil se realizeaza in temeiul dispozitiilor in vigoare,a caror aplicare nu este conditionata de dorinta sau vointa locatarilor
Nu omiteti aspectul esential ca responsabilitatea este individuala,iar eventuala invocare de justificari de genul celor precizate de dvs ,nu au relevanta
3-Administratorul de imobil,conform norme in vigoare detine calitatea de functionar,astfel incat raspunde in fata legii administrativ,civil sau penal-dupa caz
de acord cu dumneavoastra
-detine acel act emis de primarie de aproape un an
-va dati seama ca fara cursuri de contabilitate,mai mult ca sigur a facut greseli
-si vreau sa stiu daca toate aceste nereguli (lipasa contracte de munca,conventii civile nesemnate de presedinte,lipsa contabil,neimplicarea comisiei de cenzori etc) il pot absolvii de o mare parte din vina, pt ca mi se pare ilogic sa faci pe cineva hot care a preluat asociatia printr-un simplu proces verbal si cu 25.000 ron datorii si a facut imbunatatiri enorme pt asociatie,a reusit sa stranga 80.000 ron si mai este si la zi cu platile
-chestiile acestea chiar nu au nici o valoare in fata unei eventuale anchete sau proces?
Cu Stima !
Intr-o asociatie de proprietari, administratorul care face si contabilitatea in partida simpla, nu este obligat sa fie contabil si nu are de ce gresi. In contabilitatea facuta in partida simpla se aduna incasarile la sold, se fac transferuri in banca, se platesc facturi, se repartizeaza niste facturi in functie de criterii bine stabilite in lege, deci se fac niste operatii simple de aritmetica.

Administratorul poate raspunde penal numai daca se ajunge la concluzia, prin ancheta penala, ca si-a insusit bani din fondurile asociatiei sau ca i-a cheltuit abuziv si fara justificare.

Prietenul - ruda dv. nu trebuia sa se implice in administrarea unei asociatii care nu are cap, adica conducere. Cine l-a angajat pe el?
In statutul unei asociatii nu se trec persoane pentru ca acestea sunt trecatoare si astfel ar trebui trecut statutul prin judecatorie de cate ori se schimba persoanele.

Ar fi bine ca ruda dv. sa-si faca o situatie clara pusa pe hartie, ce fonduri a gasit cand a preluat gestiunea, ce fonduri a adunat, ce facturi are restante (daca are) si in general sa-si faca balanta soldurilor ACTIV-PASIV.
Fondurile declarate din chirii nu se declara nicaieri, ci numai se consemneaza in registrul fondului de reparatii al asociatiei.

Faptul ca a lucrat fara sa aiba semnatura presedintelui, cenzorilor, e problematic. Iar aici proprietarii au de asemenea o raspundere ca nu si-au pus in regula organizarea asociatiei.
va multumesc pentru raspunsuri
-as mai avea de adaugat urmatoarele:
-in statutul asociatiei,asa cum a ramas el din anul 2000 scrie ca asociatia pentru a putea functiona are nevoie de presedinte, comisie cenzori,administrator si contabil
-cel care raspunde in fata legii in primul si in primul rand ar trebuii sa fie presedintele pentru ca el are primul drept de semnatura apoi comisia de cenzori care au obligatia de a verifica actele trimestrial(daca se facea lucrul acesta nu se mai ajungea pana in situatia de fata)
-in statut scrie ca administratorul doar face incasari si plati, listele de intretinere,eventuale reparatii si imbunatatiri(acestea trebuie sa aiba acceptul presedintelui si a comisiei de cenzori)
-oricine din asociatie are dreptul sa verifice caietele de casa ,plata facurilor etc printr-o simpla adresare catre administrator
-in cazul de fata timp de 12 ani, nimeni nu a contribuit cu nimic si nimeni nu se implica in nimic: de ex se faceau sedinte din cand in cand si se hotarea sa se puna termopane sau schimbare instalatie electrica,camere de luat vederi etc,nimeni nu dadea un ajutor pentru a gasi firme care sa efectueze lucrarile asa ca administratorul rezolva de unul singur ba prin firme ba prin conventii civile cand apela la diverse cunostiinte(instalatori,electricieni...)
-asa ca tind sa cred ca totul se poate incadra usor la abuz de incredere fapta ce stiu ca nu are nici o repercusiune asupra administratorului
-oricum asociatia va primii o amenda uriasa pentru impozitele neplatite timp de 12 ani , dar parerea mea este ca asa este cel mai bine si este drumul spre a intra in legalitate!
george89 a scris:

Administratorul a vrut sa intre in legalitate iar locatarii s-au opus sau au fost total neinteresati de acest fapt. In momentul de fata asociatia are in conturi peste 80.000 ron din chiria pe antene care nici ea nu este declarata. Actualul administrator este suspectat pentru o asa zisa frauda de 13.000 ron bani care in mare parte(80-90%) sunt justificabili. Locatarii au hotarat sa ceara o verificare din partea primariei lucru cu,care este de acord si administratorul.

Inteleg ca a intervenit un conflict intre administrator si ceilalti din asociatie pentru ca administratorul a propus indeplinirea obligatiilor fiscale aferente cheltuielilor de personal. Administratorul a gresit ca s-a adresat proprietarilor. Trebuia sa se adreseze presedintelui si mai ales cenzorului asociatiei care are obligatia de a veghea respectarea legii in asociatie. Apoi, avand dovada ca a solicitat acest lucru, trebuia sa-si faca treaba in continuare ca administrator. Nu mai era raspunderea lui in cazul unui control.
Pe de alta parte, chiar daca nu intervenea conflictul motivat mai sus, administratorul, care a gestionat de unul singur asociatia, trebuia sa o faca cat mai bine si sa nu aiba lipsa aceea, ori frauda, cum spuneti dumneavoastra, de 13.000 lei. Ca poate justifica 80-90% din frauda, tot frauda ramane, daca este adevarat ce spunet dumneavoastra.

Administratorul va putea fi invinuit pentru nerespectarea legislatiei in ceea ce priveste calitatea sa de administrator si nu poate fi invinuit pentru faptele de incalcare a legii de catre alte persoane, presedinte, cenzor, contabil...

Daca nu a aparut controlul de la primarie, ar fi bine ca administratorul sa discute cu cenzorii si membrii comitetului, sa faca impreuna o verificare a gestiunii, sa plateasca imediat sumele lipsa din gestiune si-apoi sa se retraga din asociatia respectiva. Omul se mai imbolnaveste, oboseste, gaseste alceva de munca... Daca pleca inainte de conflict, punea banii lipsa in casierie, preda gestiunea si ramanea in amintirea tuturor ca un administrator cinstit care a muncit 12 ani fara lipsa in gestiune, respectat si apreciat de vecini.
Sa incerce a drege acum lucrurile deact sa fie fortat de altii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cenzor asociatie proprietari,adunare generala elevic elevic Va propun spre dezbatere urmatoarea situatie: In data de 12 martie este convocata adunarea generala a asociatiei.Conform legislatiei in vigoare cenzorul ... (vezi toată discuția)
Administrator fara atestat mariana_tunsu63@yahoo.com mariana_tunsu63@yahoo.com administratorul a fost angajat fara atestat, fara studii contabile si de caserie cu acordul primariei .nu a avut fisa postului.ca sa nu platesca 3 oameni ... (vezi toată discuția)
Administrator si presedinte in aceeasi familie marianbaluta2002 marianbaluta2002 Buna ziua . Am tot citit in legea 230 si in norme si nu am gasit nicaieri raspunsul la urmatoarea nelamurire pe care o am : \\"Asociatia de Proprietari poate ... (vezi toată discuția)