avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mansardare, lucrari constructii- acordul vecinilor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mansardare, lucrari constructii- acordul vecinilor?

Buna ziua

Am luat recent un apartament, care are deasupra un pod. Podul a fost cumparat de o persoana care vrea sa faca modificari de structura (inclusiv taierea si inlocuirea barnelor de rezistenta cu bari de torsiune).

Persoana respectiva are certificat de urbanism pentru repararea invelitorii fara modificari de configuratie si acordul celorlalti vecini pentru aceasta.

Eu nu mi-am dat acordul pentru nici un fel de lucrari. Fostul proprietar al apartamentului pe care le-am cumparat a dat o declaratie notariala inainte de a-mi vinde apartamentul, identica cu cea a vecinilor.

Apartamentul este intr-o casa veche de 1 etaj, care a fost construita prin alipirea a doua constructii, asa ca podul permitea construirea a doua apartamente prin mansardare.

Atat la cadastru cat si in cartea funciara situatia apare ca si cum ar fi deja 2 apartamente in pod si asa a fost vandul podul anul trecut.

Dupa ce am cumparat unul din cele 2 apartamente de la etajul 1 (deasupra carora este podul), noul proprietar al podului a inceput lucrari majore de mansadare anul trecut pe partea din spate a casei, demoland fostul pod si construind o cu totul alta structura. Vecinii l-au reclamat, cazul a fost investigat de politie si inspectoratul de constructii, care a trimis dosarul la parchet, avand in vedere ca imobilul e situat intr-o zona de monumente istorice.

Cu toate acesta, lucrarile au continuat si unul din apartamente a fost finalizat, cu schimbarea configuratiei invelitorii (au construit o terasa etc).

Desi am luat apartamentul acum cateva luni, abia acum am reusit sa ma mut.

Vecinii mi-au spus ca proprietarul podului de deasupra apartamentului meu (partea din pod care nu a fost inca mansardata) vrea sa faca acelasi lucru si deasupra mea, sa scoata barnele care sustin tavanul meui original si sa aduca podeaua la nivelul tavanului meu original (apartamentul meu are si plafoane false) pentru ca podul nu este destul de inalt. In plus, sa mai construiasca o terasa.

Aceasta ar insemna din nou lucrari majore de constructie, care mi-ar putea strica tavanele si peretii cum i s-a intamplat si vecinului meu alaturat, deasupra careia s-a facut deja mansardarea. Acest vecin, a vandut apartamentul intre timp, dupa tot stresul lucrarilor de deasupra dansului.

Eu detin 26% din partile de uz comun, nu am dat nici o declaratie ca sunt de acord cu lucrari de constructie - nici macar pentru reparatii invelitoare.

Din cate inteles, declaratia data de fostul proprietar al apartamentului pe care l-am cumparat, nu ar mai fi valabila pentru ca lucrarile au incalcat acordul prealabil al vecinilor (pt reparatii invelitoare fara modificare configuratiei)

Ce mi-e teama e si ca va incepe lucrarile fara nici un proiect de rezistenta (cum nu a avut nici inainte) si asa cum spuneau muncitorii lui, vor scoate barnele de rezistenta si pune bare de torsiune, plus barnele care imi sustin tavanul original. Din cate stiu eu vecinul cu podul vrea sa vanda apartamentele nou create si mi-e ca nu-l intereseaza cat de rezistenta va fi constructia.

Avand in vedere ca detin 26% din partile de uz comun, ar putea sa faca vecinul cu podul lucrari de constructie fara acordul meu?

Cui si cum ar trebui sa ma adresez pentru a inregistra faptul ca nu sunt de acord cu lucrari de constructii majore?

Care sunt limitele proprietarii mele? In apartamentul meu sunt tavane false, apoi tavanele inalte originale, apoi barne care suport tavanele originale care au caramizi de pardosea pe deasupra, care formeaza podeaua podului.

Va rog frumos sa ma sfatuiti ce as putea face si unde ar trebui sa merg pentru a-mi apara casa.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:02, 1 August 2012
In situatia in care la nivelul imobilului nu este constituita forma de asociere a proprietarilor,
este dificila problematica cu care va confruntati
Daca executia modificarilor la spatiile imobilului au demarat anterior achizitiei apartamentului de catre dvs,nu este necesar acordul dvs,care a fost acordat de vechiul proprietar
Limita proprietatii dvs este reprezentata de partea interioara a peretilor apartamentului
aveti dreptul sa sesizati oficial Directia Corp Control din primarie si inspectoratul de stat in constructii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alteratii pod brasov centrul istoric laura42 laura42 Buna ziua Am cumparat recent un apartament in centrul istoric al Brasovului la etajul 1. Cu 3 luni inainte o alta persoana a cumparat podul de deasupra ... (vezi toată discuția)
Mansardarea podului la bloc - legal? blsqt blsqt buna ziua! numele meu e liviu si ma confrunt cu o situatie careia incerc cu ajutorul dumneavoastra si al acestui forum sa ii gasesc o solutie. am cumparat de ... (vezi toată discuția)
Pod la mansarda Bogdan_Escu Bogdan_Escu Buna ziua, Am cumparat recent un apartament situat la mansarda unui bloc, (p+6+m) dintr-un cartier rezidential nou. Deasupra palierului de mansarde (14 la ... (vezi toată discuția)